Пенсионер получи 7 г. затвор заради коментари за бомбардировките в Киев и Мариупол

OFFNews 30 март 2023 в 14:11 3510 4

Симонов

Снимка SOTA

Михаил Симонов

Московски съд осъди на седем години затвор 62-годишния Михаил Симонов, обвинен в разпространение на "фалшификати" за руската армия. Причината са негови коментари за бомбардировките на Киев и Мариупол.

На практика присъдата е същата, за която е настоявала прокуратурата ден по-рано, а разследването е приключило за 12 дни.

По време на обсъжданията прокурорът е заявил, че "действията на петата колона са особено опасни" и че коментарите на пенсионера Симонов във ВКонтакте са били "удар в гърба" за руските военни.

Според проекта Sota Vision коментарите на Симонов са били: "Убиват деца и жени, по Първи канал пеем песни. Ние в Русия сме станали безбожници. Прости ни, Господи!" и "Руските пилоти бомбардират деца".

Адвокатът на пенсионера е заявил пред съда, че мъжът е имал само двама абонати на страницата си, а постовете са били изтрити още през лятото.

В заключителните си думи Симонов казал, че когато е публикуван постът, той се е върнал от двумесечна вахта: видял е статията на Euronews и в "състояние на импулс" е повторил написаното на страницата си, защото му е било жал, че хората умират.

"Какъв импулс беше това? Импулсът е, че хората умират. Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че човешкият живот е безусловна ценност, която трябва да бъде първи приоритет, въпреки че в нашата страна не мислят така. Възпитан съм по този начин", казва пенсионерът, цитиран от Mediazona, обявена за "чуждестранен агент" в Русия.

На 9 ноември Симонов е задържан в Москва, въпреки че през последните години е живял в Беларус. Според Sota Vision мъжът е с увреден слух и трудно говори.

Вчера пет години и половина години затвор получи и археологът-инвалид Олег Белоусов заради критиките си за военните действия на Русия в Украйна в социалната мрежа ВКонтакте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

eagle60

30.03 2023 в 14:22

Сега руснаците ще кажат, че такъв човек няма и всичко е "пропаганда на злия запад".

2550

1

alfakentavur

30.03 2023 в 14:15

Още една новина, която рашистките тролчета няма да коментират.
В СССРайха осъждат на години затвор за три реда в социална мрежа. В същото време освобождават крадци, убийци и изнасилвачи, пращат ги на война и ако се върнат ги реабилитират. Ако не - ги погребват като герои.

Това държава ли е? Ами бягайте там, рашистки тролчета, нали тука е гадният Европейски съюз а в Сатрапия е тоооолкова хубаво!