Пекин цензурира председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Шанхай

OFFNews 08 ноември 2022 в 18:45 1888 0

Шарл Мишел

Снимка Getty Images

Шарл Мишел

Китайските власти отложиха встъпително изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на значимо търговско изложение в Шанхай, в което той се готвеше да критикува руската инвазия в Украйна и да призове за по-голяма търговска независимост от Китай, предаде за БТА белгийската агенция Белга.

Беше планирано Мишел да отправи обръщението си към Международното изложение за внос в Китай в предварително записано видеопослание, но в крайна сметка то не беше показано по искане на китайските власти.

Според европейски дипломати в обръщението си председателят на Европейския съвет е щял да спомене за незаконната война на Русия в Украйна и важните уроци, които Европа учи от нея. Той е щял да говори и за зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива, правейки паралел с европейската политиката на баланс в търговията с Китай. „Ние от Европа искаме да има баланс в отношенията с нашите търговски партньори, за да избегнем прекомерната зависимост. Това се отнася и за търговските отношения с Китай.“ Също така Мишел се опита да призове Пекин да направи повече за прекратяване кръвопролитията в Украйна.

Според сайта на търговското изложение другите оратори са направили своите обръщения пред Международното изложение за внос в Китай. Става въпрос за Си Цзинпин, директорката на Международния валутен фонд, генералния директор на Световната търговска организация и президентите на Индонезия, Шри Ланка и Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови