Пекин информира САЩ и Сеул за какво са си говорили с Ким

OFFNews 28 март 2018 в 09:27 4933 2

Китайското правителство е информирало Белия дом за визитата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Пекин, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Китайското правителство се свърза с Белия дом, за да ни информира за визитата на Ким Чен-ун в Пекин. По време на този брифинг бе предадено и лично съобщение от президента Си Цзинпин до президента Тръмп, което му бе съобщено", каза Сандърс.

"САЩ остават в тесен контакт с нашите съюзници Южна Корея и Япония. Приемаме това развитие като поредно доказателство, че нашата кампания на максимален натиск създава подходяща атмосфера за диалог със Северна Корея", добави тя.

Един от водещите китайски дипломати и член на правителството Ян Цзечъ ще посети Сеул утре, за да информира официални лица, сред които президента Мун Дже-ин, за визитата на лидера на КНДР Ким Чен-ун в Пекин, съобщи южнокорейското президентство.

Високопоставен представител на президентството заяви, че е положително за наближаващите срещи на върха на КНДР с Южна Корея и САЩ, че Ким Чен-ун е споменал възможността за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент.

Снощи стана ясно, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е срещнал с китайския президент Си Дзинпин в Пекин на неофициално посещение, продължило от 25 до 28 март. Потвърждението за срещата дойде от китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от ДПА и Франс прес.

Посещението на Ким Чен-ун е станало по молба на Си Дзинпин.

Ким е потвърдил, че е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп след месеци на разменени заплахи между Пхенян и Вашингтон заради ядрената програма на КНДР.

Китайската държавна телевизия излъчи кадри от Ким и Си, които си стискат ръцете пред знамената на двете страни.

Визитата на Ким бе разкрита още в понеделник от японски медии, които съобщиха, че високопоставен севернокорейски представител е пристигнал с влак в Пекин, но без да заявят със сигурност, че става дума за Ким Чен-ун.

Китайските медии досега не потвърждаваха визитата, очевидно изчаквайки Ким да се върне в страната си, отбелязва АФП.

"Нямаше никакво съмнение, че първата ми визита в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой тържествен дълг. Водих плодотворни разговори с президента Си Дзинпин за развитието на отношенията между двете ни партии и двете ни страни, вътрешното положение в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси", заяви Ким на банкет в негова чест в Дома на народите в Пекин, на който присъстваха и съпругите на лидера на КНДР И Сол-джу и на китайския президент Пън Лиюан.

Това бе първото известно посещение в чужбина на Ким Чен-ун откакто той стана лидер на КНДР през 2011 г. Според анализатори посещението му е било подготовка за планираните срещи на върха с Южна Корея през април и със САЩ през май, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.03 2018 в 13:30

С две думи: китайците са казали на американците, че нямат работа в Тихия океан. Понеже ако не едните - то другите. А Япония вече не е в сметката.
Путин казал да не го занимават, щото е в траур за Кемерово. А неговите ракети все едно отдавна са там.
GB тихомълком се сви до UK. Да разбирам ли, че usa е на път да се съгласи на sa?

25665

1

Victimized

28.03 2018 в 11:50

"Ким Чен-ун е споменал възможността за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент."

Това е добре, но ако го направи ще изгори по бързо от Кадафи след като се отказа от ядрената си програма.