''Пейтриът'' от Германия едновременно и за Полша, и за Украйна, 90 БМП подсилват украинската армия

OFFNews 06 януари 2023 в 19:17 9181 8

Снимка БТА

Очаква се Киев да получи 40 такива машини Marder от Германия и 50 Bradley от САЩ.

Германия ще предаде едновременно ПВО системи „Пейтриът“ и на Полша, и на Украйна. Това потвърди говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. Броят на батареите, които ще бъдат изпратени в Полша няма да бъде редуциран заради взетото решение Берлин да предостави оръжие и на Киев.

За това, че Германия е решила да предостави на Украйна ракети „Пейтриът“ стана ясно след телефонния разговор между канцлера Олаф Шолц и американския президент Джо Байдън в четвъртък вечер. След него Берлин обяви, че ще изпрати в Украйна както комплекс за ПВО, така и бойни машини на пехотата Marder.

От решението на Германското правителство са доволни и в Полша, която настояваше германските системи „Пейтриът“, обещани от Берлин на Варшава да бъдат дадени на украинците. Сега ще ги получат и Полша и Украйна.

Засега не е обявено колко системи „Пейтриът“ ще бъдат дадени на Украйна, но германците били изненадани от това колко бързо украинските военнослужещи овладявали новото въоръжение, което им предоставя Западът. Затова и обучението за експлоатацията на системите „Пейтриът“ би могло да отнеме по-малко време, от предвижданте „по устав“ 2-3 години. Военни наблюдатели предполагат, че заявлението на Германия от четвъртък не е спонтанно решение на Шолц, а стъпка, към която германското правителство се е подготвяло от доста време.

Що се отнася до бойните машини на пехотата Marder, които Германия ще даде на Украйна, те може да се появят на фронта още през първото тримесечие на тази година, твърди говорителят на кабинета в Берлин Щефен Хеберщрайт. Точно тези машини станаха причина за напрежение в германското правителство – Зелените и Либералите настояваха за най-скорошно предаване на БМП на украинците, докато Шолц беше против. В следващите дни или часове трябва да стане откъде ще бъдат взети машините за Украйна – дали направо от завода или от хангарите на Бундесвера и дали няма да е за сметка на други страни-членки на НАТО. Rheinnmetall, където се произвеждат Marder, твърдят, че имат на склад готови сто модернизирани машини и са в състояние да ги предоставят на Киев на мига, в който правителството се съгласи за това.

Германия не желае да обвързва темата за доставката на БМП „Marder“ на Киев с въпроси за евентуална пролетна офанзива на Русия срещу Украйна. При всички случаи обаче има съгласуване между съюзниците в Берлин и Вашингтон, като САЩ ще дадат на ВСУ и БМП „Bradley“. Според медиите в САЩ и Германия се очаква украинската аримя да получи 50 машини „Bradley“ и 40 Marder. Към това следва да се добавят и френските AMX-10, които тежат 16 тона и могат да газят по украинските степи на 6 колела със скорост 40 километра в час и да всяват ужас в руските позиции.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

07.01 2023 в 07:20

Е да, прав си, мъртвец от танк с отлетял купол няма как да се стресне. :D

-5840

7

Стреснала се е само в болните ви мозъци и на страниците на купе ите ви мисирки :)).

345

6

Джендо Джедев

06.01 2023 в 23:41

Винкел,

Тя тая страна бая се стресна от едни тръболяци по около метър дълги, та не знам... ;)

-5840

5

движещо се с 40 км в час архаичен куп ламарини ще стряска страна която може да си позволи да изстреля 60 000 артилерийски снаряди за ден :))). Я пак.

1005

3

Чичо Джо

06.01 2023 в 23:06

Ще замирише още повече на изгорели орки!

2550

2

alfakentavur

06.01 2023 в 22:41

И после пак, защото може да се преструват.

Нали са много велики - преструване, контрабанда, кражби, издевателства, мародерства и т.н. са обичайните им занимания.

210

1

Merc

06.01 2023 в 19:24

Бой по орките докато мърдат !