Педро Санчес е новият премиер на Испания след 3 месеца преговори

OFFNews 07 януари 2020 в 19:02 5104 0

Испанският парламент е одобрил кандидатурата на Педро Санчес за премиер, съобщиха световни медии, цитирани от БТА.

Кандидатурата на Санчес получи 167 гласа "за" в 350-членния Конгрес на депутатите. 165 членове на долната камара на парламента гласуваха против, а 18 се въздържаха.

При предишното гласуване в неделя Санчес не успя да си осигури абсолютното мнозинство от 176 гласа, за да бъде одобрен за премиер. 

Споразумението, което Санчес постигна миналата седмица с най-голямата каталунска сепаратистка партия - Републиканската левица на Каталуния за въздържане на нейните депутати при гласуването, допринесе за победата му. Успехът на Санчес стана възможен, след като той си осигури подкрепата на групи като Баската националистическа партия (PNV). Вотът се оказа валиден заради въздържането на 13-те депутати на каталунската сепаратистка левица и петимата депутати от „Билду“ (баски сепаратисти, наследници на политическата крило на ЕТА).

През ноември 2019 г. социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес спечели четвъртия парламентарен вот в последните четири години в Испания. Съставянето на правителството отне три месеца. След преброяването на бюлетините Социалистическата партия на Санчес получи близо 28 на сто от гласовете.

Педро Санчес беше определен за действащ премиер от краля през юни 2018 г., след като правителството на Мариано Рахой падна при вот на недоверие в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови