Павел Дуров заплаши да блокира Telegram, после се отказа

Владимир Йончев 27 февруари 2022 в 18:27 11432 2

Павел Дуров

Основателят на Telegram Павел Дуров заплаши, че ще блокира социалната мрежа за ползватели от Русия и Украйна, ако напрежението между двете страни ескалира.

Два часа по-късно обаче Дуров излезе с ново съобщение. След като получихме огромен брой писма с молба да не блокираме Telegram, защото това е единственият канал, чрез който хората се информират и осъществяват връзка със своите близки, ние взехме решение изобщо да не разглеждаме тази възможност - както сега, така и в бъдеще, пише Дуров, цитиран от руския опозиционен телеканал "Дождь".

Telegram е най-мощната социална мрежа в постсъветското и рускоезичното пространство. Тя имаше само 500 000 ползватели до деня, в който избухнаха протестите в Беларус. В опит да спре протестите, които избухнаха след съмнителното му избиране за пети пореден мандат, президентът Александър Лукашенко забрани всички социални мережи и редица сайтове. В резултат на това рухна почти целия интернет на Беларус, включително и банките. Единствено Telegram продължаваше да работи и се оказа единственият източник на информация.

Така за броени минути потребителите станаха 2 милиона, а няколко дни по-късно вече бяха десетки милиони. В момента  всички големи медии в бившия СССР поддържат канали в Telegram и той е основният източник за информация там.

Павел Дуров, който е роден през 1984 г., е основател на социалната мрежа "В контакте" - руския фейсбук. След като руската държава го притиска да продаде акцииите си в компанията на руски олигарх, основава Telegram. От 2017 г. живее като доброволен изгнаник, неизвесно къде. Води се гражданин на малката островна държава Сейнт Китс анд Невис, но на международнии форуми представлява Финландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!