Патриарх Кирил със забрана да влиза в Литва през следващите 5 г.

OFFNews 27 юли 2022 в 16:18 1838 0

патриарх

Снимка Архив

Руският патриарх Кирил

Литовските власти са забранили на руския патриарх Кирил да влиза в страната, съобщи Delfi, цитирана в няколко медии в канала Телеграм.

По данни на литовското Министерство на вътрешните работи главата на Руската православна църква е бил включен в списъка на нежеланите лица още на 23 юни. Забраната за влизане ще бъде валидна за срок от 5 г.

Литовските власти наричат патриарха близък сътрудник на Владимир Путин и един от най-активните поддръжници на войната в Украйна.

"Патриарх Кирил съзнателно отрича териториалната цялост и суверенитета на Украйна, оправдава и подкрепя агресивните действия на Руската федерация, които грубо нарушават нормите и принципите на международното право", се казва в коментар на министерството.

По-рано Литва поиска патриарх Кирил да бъде включен в списъка със санкции на ЕС, но Унгария се противопостави на това решение. В средата на юни санкции срещу патриарх Кирил наложи Великобритания, последвана от Канада.

Според Delfi ръководството на Литовската православна църква е изпратило молба до Руската православна църква да ѝ предостави статут на църковно самоуправление. През юли Тракийският епископ Амвросий посети Москва и получи положителен отговор на молбата от патриарх Кирил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови