Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Пътнически самолет се разби при кацане в Непал, 49 души загинаха (видео, обновена)

ОFFNews 12 март 2018 в 11:44 7045 0

Снимка АП

Пътнически самолет на "Ю Ес Бангла еърлайнс" - частен превозвач от Бангладеш, е катастрофирал при кацане на международното летище Трибхуван в Катманду, Непал, предават световните информационни агенции. 

Снимка: Туитър

Жертвите до момента са 49.

"Открихме 40 тела в самолета. Девет други починаха в болницата", заяви говорител на летището.

На борда на самолета е имало общо 71 души. Пътниците са били 33 непалци, 32 бангладешци и по един гражданин на Китай и на Малдивите. Двамата пилоти и двамата членове на екипажа са били бангладешки граждани.

Катастрофата вероятно се дължи на объркване на пилота, показва анализ, базиращ се на публикувания във в. "Непали таймс" разговор между пилота и контролната кула.

Времето е било облачното, при пристигането си в Катманду самолетът е направил неочакван завой, закачил е оградата на летището и е избухнал в пламъци, заяви Радж Кумар Четри, главен мениджър на летището.

Той съобщи, че малко след като самолетът получил разрешение да кацне, пилотът заявил, че иска да отиде на север, направил два завоя, но на два пъти потвърдил, че няма проблеми. След това контролната кула му съобщила, че самолетът не е насочен правилно, но отговор не бил получен.

"Самолетът изведнъж се разтърси силно и се чу силен трясък", заявява един от оцелелите, Басанта Бохора, пред в. "Катманду пост". "Бях седнал близо до прозорец и успях да се измъкна през него", добавя той.

Непал е известен с ниска сигурност на въздушния транспорт. В страната работи мрежа от малки самолети, които често изпадат в затруднения на отдалечени летища.

Катастрофиралият самолет е бил на 17 години, производство на канадската група "Бомбардие", пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови