Пътят към Еверест осеян с лайна

ОFFNews Последна промяна на 04 март 2015 в 10:35 23920 17

Твърде много лайна и урина остават след катерачите на връх Еверест. От това се оплака директорът на непалската асоциация по алпинизъм Анг Шеринг, цитиран от Би Би Си.

Това води до замърсяване и може да причини разпространение на зарази, опасява се той.

Катерачите от години оставят зад себе си подобни "следи". Те копаят дупки в снега за тоалетна и оставят изпражненията си там, възмущава се той.

Шеринг настоява непалското правителство да поиска от катерачите грижливо да почистват след себе си.

Повече от 700 катерачи и водачи прекарват почти по два месеца по планинските склонове всяка година - това е сезонът за катерене в планината, който започва тази седмица и приключва през месец май. През останалото време от годината метеорологичните условия са твърде лоши.

Някои от катерачите носят "тоалетни" торбички за еднократна употреба, които използват в по-високите лагери. В базовия лагер има специални тоалетни палатки, в които има специални "тоалетни", които могат да бъдат изнесени извън планината и изпразнени безопасно. Но по-високите лагери, между базовия лагер и върха, нямат тоалетни.

Непалското правителство все още не е въвело специални правила за личния тоалет, но то се опитва да спре разрастването на отпадъците, оставяни по склоновете.

Нови правила означават всеки катерач да връща в базовия лагер плик с 8 кг фекалии. Смята се, че това е количеството изпражнения на един човек през двата месеца в планината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2015 в 22:19

-Kvo nosish v ranicata?
-8 kila laina
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

06.03 2015 в 16:43

Катерачите заслужават уважение за смелостта и духа, който имат за да изкачат, а после и да слязат от Еверест. Няма друг начин по който да се изхождат. Някои хора си се изхождат и така по улиците без да изкачват върхове.

05.03 2015 в 11:13

Няма да ги носят ЗАЕДНО с храната и целия си багаж нагоре, а ще ги връщат надолу ВМЕСТО нея, освен ако не си ги носят от къщи... За това май не се сетихте, а? Така се процедира при качване на Маккинли в Аляска, вече е измислено, въпросът е да са достатъчно съвестни алпинистите и без закон да го правят.

04.03 2015 в 21:25

Не стига че мъкнат една камара храна, дрехи, спални чували и т. н., ами сега ще тътрят и допълнителни 8 кила с говна. Гениален залон

04.03 2015 в 13:57

По-добре скелети на катерачи от колкото изпражнения и урина!

04.03 2015 в 13:05

Ей, безименния, може да си прост, но за сметка на това си тъп. Никой не ти говори за цензуриране на разговорния език, бе, глупак! В гаражната кръчма си псувайте на воля - ваша си работа.

Тук става дума за заглавие в нещо, което иска да се прави на някаква медия.

Ясно е, че простаци като теб бъркат обществените норми с тоталитаризъм и свободата с разпасаност. Ако не друго, поне си явно доказателство защо сме на такъв хал и имаме такива политици, "бизнесмени" и изобщо - нещо като държава.

04.03 2015 в 12:27

Вие защо не се прекръстите на "НЯМАМЕ ЗА КАКВО ДА ПИШЕМ И ЗАМЪРСЯВАМЕ ЕЖЕДНЕВНО ИНТЕРНЕТ С ИЗМИСЛЕНИТЕ СИ ТЪПОТИИ И ЛАЙНА"?

04.03 2015 в 11:49

До Един друг - те тоталитарните напъни се проявяват не само в желанието да цензурираш разговорния език, но и във възмущението от всякакъв по-свободен изказ в публично пространство.

Нарича се ЗАДРЪСТЕНОСТ и е корена както на политическата коректност, така и на новите пролетарии като теб.

04.03 2015 в 11:14

Ало, кретенът, който не прави разлика между култура и политкоректност... Вулгарните изрази си имат своето място в разговорния език, но определено нямат място в заглавието на нещо, което се прави на статия.

Ясно е, че си лумпен-пролетариат, та ходи гледай филма, където Левски псува на майка и не се занимавай с неща, над нивото ти на гаражен майстор тенекеджия.

04.03 2015 в 11:07

Най-сетне и други да се възмутят официално от вредния примитивен човешки навик и егоистичен напън за подвиг, които аз лично поставям в графата "Г*з път да види"! Използването на този известен по нашите ширини, идиом не е случайно! :D Предлагам да се направи насип върху еверест, с който върхът да пробие страсоферата и само алпинисти дали клетва, че ще стигнат до него, да имат право да се изхождат. Така техните биологични излишъци ще се изхвърлят директно в космоса! :)