Пасторът, чийто арест изправи Турция срещу САЩ, се прибира у дома

OFFNews 13 октомври 2018 в 11:28 4878 0

Снимка Туитър

Американският пастор Андрю Брънсън, чието задържане в Турция предизвика криза между Анкара и Вашингтон, пристигна рано днес в Германия с военен полет от Измир, предаде БТА.

Американският посланик в Германия Ричард Гренел публикува в Туитър своя снимка заедно с пастора на летището във военновъздушната база Рамщайн.

"Приветствах пастор Брънсън и неговата съпруга в Германия при тяхното спиране за презареждане. Той си е почти у дома, благодарение на Доналд Тръмп. Когато го посрещнах с американския флаг, той веднага го целуна", написа посланик Гренел.

Вчера турски съд отмени домашния арест на пастора и вдигна наложената му забрана за пътуване, с което приключи неговото задържане в Турция. Брънсън бе арестуван преди две години по обвинения в шпионаж и тероризъм.

Американският президент Доналд Тръмп потвърди освобождаването на Брънсън в Туитър. Тръмп заяви, че пасторът ще посети Овалния кабинет и допълни, че се надява той да е в добро здраве. Американският президент отрече да е сключвал сделка за освобождаването на Брънсън.

Адвокатът на пастора Исмаил Джем Халавурт заяви пред турски медии, че Брънсън и съпругата му Норин ще останат два дни в Германия преди да отлетят за САЩ. Но говорител на Белия дом каза, че се очаква пасторът да пристигне във военновъздушната база "Андрюс" край Вашингтон в събота по обед.

Петдесетгодишният пастор бе задържан през октомври 2016 г. и арестуван през декември. Той бе обвинен във връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ и когото Турция обвинява за осуетения преврат през юли 2016 г.

Брънсън пристигнал в Турция през 1993 г. и заедно със съпругата си ръководил в Измир църквата Възкресение. Той бе обвинен също във връзки с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС. Прокурорът искаше присъда от 35 години затвор за пастора, но вчера намали искането до 10 години затвор по обвинение в подкрепа на терористична организация без да членува в нея. Прокурорът поиска също домашния арест и забраната за пътуване на пастора да бъдат отменени. В крайна сметка Брънсън бе осъден на три години, един месец и 15 дни затвор, но бе освободен заради времето, което е прекарал зад решетките.

Неговият адвокат каза, че Брънсън е бил отведен у дома си в Измир, а електронното устройство на глезена му е било отстранено. Пасторът е напуснал Турция заради рискове за сигурността му.

"Той е човек, който обича Турция и искаше да остане тук. Но сега трябва да напусне. Това, разбира се, го натъжава", добави адвокатът.

Американски медии съобщиха, че Белият дом е постигнал "тайно споразумение" с Анкара, според което Брънсън ще бъде освободен и някои обвинения срещу него - свалени, в замяна на облекчаване на икономическия натиск върху Турция. По-рано в туит американският президент Доналд Тръмп посочи, че неговата администрация е работила усилено по случая на пастора, но не даде други подробности.

Когато бе запитан дали американските санкции срещу Турция могат да бъдат отменени в замяна на освобождаването на Брънсън, Тръмп заяви, че не е сключвана сделка за свободата на пастора, допълва Ройтерс. "Няма сключена никаква сделка. Няма сделка. Но ние сме много щастливи да си го върнем и той да е в добра форма", заяви Тръмп пред журналисти в Синсинати.

По време на задържането на пастора Турция и САЩ си наложиха взаимно санкции и мита върху износа. Безизходицата доведе до валутна криза в Турция, посочва ДПА.

Отношенията между двете съюзнички в НАТО са обтегнати също заради американската подкрепа за кюрдските бунтовници в Северна Сирия, плановете на Турция да закупи руска ракетна система и осъждането в САЩ на ръководен кадър на турска държавна банка по дело за заобикаляне на санкциите срещу Иран. Освобождаването на пастор Брънсън ще намали напрежението, но политически анализатори отбелязват, че остават много нерешени въпроси, отбелязва Ройтерс.

Вниманието сега може да бъде насочено към съдбата на бивш учен от НАСА, който е с турско и американско гражданство и който се намира в затвор в Турция по обвинения в тероризъм. Освен това са задържани и трима местни служители на американското консулство.

"Ние се надяваме, че турското правителство бързо ще освободи и останалите задържани американски граждани и местни служители на Държавния департамент", посочи в Туитър американският държавен секретар Майк Помпейо.
Анкара пък настоява за екстрадицията на Фетхуллах Гюлен. Ислямският проповедник, който живее в САЩ от 1999 г., отрича да има нещо общо с опита за преврат в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови