Първо видео от 12-те момчета в пещерата: Здрави сме!

OFFNews 04 юли 2018 в 10:43 4352 0

Видео с 12-те момчета, хванати в капан в наводнена пещера в Тайланд, бе направено за пръв път от началото на спасителната операция.

Клипът достигна до близките на децата и до целия свят, който с притаен дъх наблюдава една от най-сложните спасителни акции в историята.

Във видеото децата, които са на възраст между 11 и 16 години, правят традиционен тайландски поздрав, представят се и един по един казват, че са в добро здраве и макар да изглеждат изтощени и притеснени, дори се усмихват и смеят. Едно от момчетата се шегува, че е било пропуснато при представянето, а останалите започват да се смеят.

С децата от младежкия футболен тим е техният 25-годишен треньор.

Спасители и медици вече достигнаха групата, доставена им бе храна. Лекарите обявиха, че децата са отслаби, но засега нямат сериозни здравословни проблеми.

Междувременно плановете за спасяването им остават под сериозен въпрос. Знае се, че единственият изход е да преплуват под вода наводнения участък от пещерата, а мусонните дъждове застрашават да наводнят и мястото, където са се подслонили. Децата обаче са твърде отслабнали физически за такова гмуркане, някои не умеят да плуват, обясняват спасителите.

Властите също така изпомпват вода от пещерата, за да не допуснат повишаване на нивото на наводнението. 

Групата е вече 11-и ден под земята. Тя бе открита на 9-ия ден след изчезването си.

Засега няма назована дата, на която ще започнат опитите за извеждане.

Вариантите за операцията по спасяването са три: гмуркане и преплуване на наводнената пещера; излизане през друг изход, ако бъде открит или направен такъв; или изчакване водата да се оттегли. Последният вариант обаче може да отнеме месеци, а прогнозата е за нови сериозни дъждове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови