Първите ваксини срещу COVID-19 ще са достъпни в ЕС до Коледа

Ердоган твърди, че турската ваксина ще се предлага при най-добрите условия

OFFNews 25 ноември 2020 в 16:40 2166 0

Снимка архив

Първите ваксини срещу COVID-19 в ЕС ще бъдат достъпни до края на декември, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Асошиейтед прес.

Фон дер Лайен подчерта, че за да могат да бъдат ваксинирани първите европейци преди Коледа, държавите трябва много бързо да подготвят своите логистични вериги за снабдяване с ваксините. 

Към момента ЕК има споразумения с шест компании, разработващи ваксини. Според сделките могат да бъдат закупени над 800 млн. дози, което е почти два пъти повече от населението в ЕС - то е около 460 млн. души.

По-рано днес ЕК одобри договор за покупка на 80 млн. дози от ваксината на "Moderna" с възможност за покупка на още толкова. Комисията е приела и стратегия за осигуряване на достъпни лекарства, в която се предвиждат защита на веригата за доставки и помощ за разработване на нови и безвредни медикаменти. ЕК предлага да бъде създадена европейска служба за действия при извънредна здравна обстановка, както и да се оценят производството и снабдяването с жизненоважни лекарства, предава БТА.

На този фон турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че разработената турска ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова за употреба до април, предава Асошиейтед прес.

Ердоган подчерта, че Турция е готова да сподели ваксината си със света при "най-добрите условия". Той обаче не даде други подробности около ваксината и стойността ѝ. Турският президент допълни, че сега държавите не трябва да "използват ваксините за политически и търговски цели", а да я "превърнат в обща собственост на цялото човечество."

Турската ваксина "ERUCOV-VAC" се разработва в университета в Кайсери и в момента е в първата фаза на клинични тестове. Очаква се скоро да започне и втората фаза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови