Първите 140 кораба минаха през отпушения Суецки канал

OFFNews 30 март 2021 в 18:59 2348 0

Около 140 кораба се очаква да минат днес пред Суецкия канал, който бе отпушен снощи от заседналия контейнеровоз "Евър Гивън". На рейд чакат още най-малко 400 кораба, за да преминат през най-краткия морски път между Европа и Азия. Прогнозите са до 3-4 дни струпването да бъде преодоляно, последиците обаче ще се тушират с месеци.

През нощта през Суецкия канал са преминали 113 кораба. Ключовият морски път се ползва от около 15% от световното корабоплаване. По време на кризата Египет губеше 15 милиона долара на ден.

"Страната иска да отправи ясно послание към света, че каналът отново работи нормално", заяви президент Абдел Фатах ал Сиси от Исмаилия, цитиран от БНТ.

"Не сме очаквали нещо подобно, но съдбата си знае работата. Случилото се доказа и потвърди значението на канала, който съществува от 160 г.", каза президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси.

Освободеният контейнеровоз се инспектира в езеро по канала. Управата изтъкна, че за първи път такъв кораб се освобождава без разтоварване.

"Няма механични повреди или изтичане на гориво. Сигурността на контейнерите и стоките на борда е гарантирана", каза Осама Раби от управата на Суецкия канал.

Обмисля се разширяване на техническите възможности на канала.

"Вместо влекачи с мощност да теглят 150 тона, ще вземем такива с капацитет 250-300 тона. Докарваме и два нови ескаватора. Те ще бъдат най-големите в района. Натрупахме опит и се поучихме от него", каза Осама Раби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови