Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Първият външен министър на Русия: Дайте повече оръжие на Украйна!

Красимир Крумов 18 юли 2022 в 16:14 11800 0

Борис Елцин и Андрей Козирев

Снимка Комсомольская правда

Борис Елцин и Андрей Козирев

„Руският министър на отбраната е притеснен от ракетите и артилерията с голям обсег. Това е! Дайте повече на Украйна и приключете войната по-рано, по-евтино и по-добре за всички.“ Това призова с пост в Туитър първият министър на външните работи на Русия и бивш депутат в Държавната Дума Андрей Козирев.

Руският политик, който вече 10 години живее в САЩ, е един от най-яростно критикуващите Путин бивши министри на Русия. Новият туит на Козирев повтаря частично думите му от 1 юли, когато той обяви:

„В интерес на САЩ и НАТО е да осигурят на Украйна още по-модерни оръжия и обучение, за да осигурят решителна победа, освобождаване на нейната територия и край на войната от позицията на силата.“

Няколко дни след нахлуването на руската армия в Украйна Козирев публикува позицията си, която и днес е закачена начелов профила му в Туитър. „Призовавам всички руски дипломати да подадат оставка в знак на протест“, написа бившият министър на английски. След което допълни на руски:

„Уважаеми дипломати на Русия, вие сте професионалисти, а не евтини пропагандисти. Когато работех в МВнР, аз се гордеех със своите колеги. Сега просто не бива да се поддържа кървавата братоубийствена овйна в Украйна.“

71-годишният Козирев е роден в Брюксел, където баща му е бил командирован като инженер от Министерството на външната търговия на СССР, и е първият министър на външните работи на Руската федерация от 11 ноември 1990 до 5 януари 1996 година. От 1993 до 2000 година е депутат в Държавната Дума.

За разлика от „Мистър Нет“, както наричат дългогодишния министър на външните работи на СССР Андрей Громико, Козирев получава прозвището „Мистър Да“ заради опитите си да промени насоката на руската дипломация и да премине от епоха на противостояние със Запада към отношения, построени на съюзнически принципи. В руското общество е обвиняван за предателство на националните интереси и като аргумент посочват, че въпреки политиката му, Русия не е успяла да стане част от западния свят. От 2012 Андрей Козирев живее със семейството си в Маями в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови