Първият кораб с украинско зърно потегли от Одеса

OFFNews Последна промяна на 01 август 2022 в 10:28 1449 0

зърно

Снимка Би Би Си

Корабът "Разони".

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и утре се очаква да достигне Истанбул, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Корабът отплава съгласно споразумението от 22 юли между Русия, Украйна, ООН и Турция за безопасно транспортиране на украинско зърно към световните пазари.

Турското министерство на отбраната съобщи, че корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е потеглил за Ливан. В изявление на ООН се посочва, че корабът превозва 26 хиляди тона царевица, посочва Асошиейтед прес.

Новината потвърди украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, цитиран от Ройтерс.

"Първият кораб със зърно след #руската агресия напусна пристанището. Благодарение на подкрепата на нашите партньорски страни и ООН, ние успяхме да приложим изцяло споразумението, подписано в Истанбул", написа той в туитър.

Плавателният съд плава за ливанското пристанище Триполи. Утре корабът "Разони" се очаква да стигне в Истанбул, където ще бъде инспектиран, преди да продължи.

Според Кубраков отключването на украинските пристанища ще осигури най-малко един милиард долара валутни приходи за икономиката на Украйна и възможност за селскостопанския сектор да планира следващата година, отбелязва АП.

В изявлението на турското министерство се казва, че и други кораби ще отплават от украинските пристанища през безопасните коридори в съответствие със споразумението от 22 юли.

Целият контрол на доставките ще се осъществява в центъра в Истанбул, а корабите ще бъдат следени със сателити и дронове, пояснява НТВ. В турски териториални води няма да бъдат допускани съдове, които спират сигнала си или не предоставят прозрачни сведения за пристанищните пунктове, към които плават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band