Първият бъдещ африканец астронавт загина в катастрофа

OFFNews 08 юли 2019 в 10:33 5692 0

Снимка АФП

Мандла Масеко - 30-годишен южноафриканец, спечелил шанса да стане първият човек от черния континент, полетял в космоса, е загинал в пътен инцидент, съобщи Би Би Си.

Масеко намерил смъртта си на мотор преди да осъществи мечтата си да стане астронавт. Трагичната вест е съобщена от семейството му.

През 2013 г. 24-годишният тогава представител на военновъздушните сили станал победител в конкурс с над един милион кандидати и спечелил едно от 23-те обявени места в американската космическа академия.

Момчето от Претория се обучавало една седмица в космическия център "Кенеди" във Флорида и било подложено на тестове за едночасов суборбитален полет, планиран първоначално за 2015 г.

Масеко тогава коментира, че иска заниманието му да мотивира младите хора от Африка и да докаже, че те могат да постигнат мечтите си независимо от произхода си. Планирал да се обърне към тях чрез сателитна връзка от космоса и се надявал да измисли реплика като тази на Нийл Армстронг от стъпването му на Луната през 1969 г. ("Това е една малка крачка за човека и голям скок за човечеството."), която да се цитира с години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови