Първи гей брак в Гърция, Мицотакис поздрави младоженците

OFFNews 04 март 2024 в 15:39 2004 0

Снимка Getty Images

Първият гей брак в Гърция бе сключен на 3 март в предградието на Атина Неа Смирни между Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис.

Ставрос и Димитрис са заедно от 20 години и имат три небиологични деца. Единият веднага ще пристъпи към осиновяване на близнаците, които живеят с него, но са деца на партньора му, предаде bTV.

„Нищо не се променя в нашето ежедневие, тъй като от няколко години сме семейство. Това, което се променя обаче е, че вече и държавата ни припознава като едно семейство, а не като две отделни, както беше досега“, oбясни Ставрос Гаврилиадис.

Събитието се е провело в тесен семеен кръг. Двойката разкрива, че след церемонията е говорила с премиера на Гърция. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се е свързал с тях, за да ги поздрави и да им предаде своите пожелания.

Законопроектът, разрешаващ еднополови бракове в Гърция, бе одобрен от 176 депутати в 300-местния парламент на 16 февруари.

Еднополовите бракове двойките получиха право и да осиновяват деца. Според Мицотакис новият закон „смело ще премахне едно сериозно неравенство“.

С приемането на законопроекта Гърция стана първата православна страна и 16-ата държава в Европейския съюз, която узакони еднополовите бракове. Решението раздели страната и предизвика ожесточена съпротива, водена от гръцката православна църква, отбелязва bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови