Първа стъпка на Украйна към членство в ЕС

18 септември 2013 в 14:10 3414 6

Микола Азаров
Микола Азаров

Украинското правителство одобри проект на споразумението за асоцииране с Европейския съюз, предаде "Франс прес".

То е първата стъпка на Киев към членство в ЕС, която може още да изостри напрежението между Киев и Москва.

Страната се надява да подпише споразумение през ноември, на срещата на ЕС за Източното партньорство във Вилнюс. 

"Споразумението е карта по пътя към страната, който повечето украинци желаят да видят", каза премиерът Микола Азаров.

Подписването на споразумение за асоцииране ще отвори пазарите на ЕС за украинския износ и ще е знак за завой към Запада. Усилията за евроинтеграция не се приемат добре от Москва, която смята Киев за част от своята сфера на влияние и иска да го привлече във водения от Русия Митнически съюз. Азаров обаче подчерта, че в споразумението за асоцииране няма клаузи, които да пречат на украинските планове за разширяване на сътрудничеството с Митническия съюз, както и с други партньори извън ЕС.

На заседанието Азаров посочи като най-голям риск от подписването на споразумението с ЕС времето за модернизиране на украинската икономика. "Главният риск е в това, че за модернизиране на икономиката са необходими огромни ресурси и време. За да съхраним украинската автомобилна индустрия, например, ще ни трябват 3-5 години радикална изпреварваща модернизация и производство с по-малко загуби от тези на европейските производители", заяви премиерът, цитиран от руската агенция РБК.

В същото време една всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС би създала уникални възможности за ускоряване на тази модернизация. "От тези възможности трябва да се възползваме грамотно. Имаме преходен период от 10 години - за това време украинската промишленост трябва да извърши огромна работа по въвеждане на европейски норми и технически регламенти, да се привлекат средства, както и да се търсят партньори и инвеститори с цел модернизиране на производството."

Украинската икономика е силно зависима от износа на стомана, химикали и зърно, като повече от 60% от износа отива на пазари в бивши съветски държави. Русия, Беларус и Казахстан, всички членки на Митническия съюз са най-големите от тези пазари.

Миналия месец Русия отправи поредно предупреждение към Украйна, като проведе допълнителни митнически проверки над украинския внос в продължение на около една седмица. Президентът Владимир Путин заговори и за вероятни "защитни" мерки от страна на Москва и съюзниците й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови