Първа присъда за саботаж по маршрута на военните влакове: Двама мъже получиха 3,5 г. затвор

OFFNews 21 февруари 2023 в 10:53 2591 0

жп

Снимка ТАСС

Присъдата за саботаж вече е влязла в сила.

Белгородският областен съд осъди на три години и половина затвор двама мъже, обвинени в подготовка на саботаж по маршрута на военни влакове, съобщи ТАСС, като се позова на регионалното управление на ФСБ. Това е първата присъда за саботаж от началото на руската инвазия в Украйна и вече е влязла в сила.

Според специалната служба осъдените Зеленин и Турянски са планирали да "извършат механична повреда на железопътен участък" край село Томаровка в Яковлевски район на Белгородска област преди преминаването на влака.

"Според престъпния замисъл тези действия е трябвало да доведат до дерайлиране, повреда на военна и железопътна техника и жертви сред военнослужещите", изтъква ФСБ.

Според руската спецслужба мъжете са възнамерявали да запишат действията на видео и да направят снимки и после да ги разпространят в интернет.

Зеленин и Турянски са задържани през март 2022 г. Повдигнати са им обвинения по част 1, член 30, част 1, член 281 от Наказателния кодекс на Руската федерация - подготовка на саботаж.

От 24 февруари, когато Русия започна войната срещу Украйна, руските служби за сигурност многократно са обявявали задържането на заподозрени в саботаж или опит за саботаж на железопътни съоръжения. На задържаните обикновено се повдигат обвинения по членовете за терористичен акт или саботаж, за които се предвижда присъда от 10 г. до доживотен затвор, напомня Би Би Си.

Заподозрените обикновено са млади мъже или непълнолетни. Разследващите често излагат версията, че саботажът е бил поръчан от неизвестни лица, които се свързали с извършителите, дават им инструкции и им обещават пари за изпълнението на мисията. Случаи на повреди на жп съоръжения са регистрирани в Краснодарския и Красноярския край, Москва, Пензенска и Свердловска област, Башкирия и други руски региони.

Миналата седмица медиите съобщиха, позовавайки се на източници от правоохранителните органи, че 19-годишен жител на Краснодарския край е обвинен в саботаж, като е подпалил трансформатор на железопътна отсечка между градовете Армавир и Курганинск. Младежът е заплашен от до 15 г. колония по члена за саботаж.

Също миналата седмица ФСБ съобщи за задържането на мъж в Московска област, който е подпалил два шкафа на московската железопътна система за сигнализация, централизация и автоматична блокировка. От специалната служба допълниха, че се предполага, че задържаният е бил агент на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

На 14 февруари стана ясно, че са задържани четирима заподозрени за палеж на жп линия в Пензенска област. Първоначално срещу тях е било образувано дело за умишлено унищожаване или повреждане на имущество, а после делото е преквалифицирано по члена за саботаж.

В края на декември - началото на януари на гара Бугач в Красноярския край са извършени серия от палежи. Както съобщават каналите TVG, петима мъже на възраст от 17 до 22 г. са задържани по подозрение, че са подпалили електрически локомотив и релейни шкафове в близост до релсите. Те са заплашени от до 20 г. затвор по обвинение в саботаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови