Първа глоба в Русия за неуважение към властта

OFFNews 24 април 2019 в 16:28 2811 0

Кремъл

Снимка Коммерсантъ

Районният съд в Чудово, Новгородска област, наложи парична глоба в размер на 30 000 рубли на местен жител, който нарушил административния кодекс за неуважение към обществото, държавните символи и органите на властта, съобщава Интерфакс.

Съдът установил, че Юрий Картижев, седейки в дома си, публикувал в социалните мрежи два записа с информация в неприлична форма, която оскърбява човешкото достойнство и обществения морал, и изразява явно неуважение към обществото, държавата, органите, осъществяващи държавната власт в Руската федерация. Въпросният публикувал записите за свободен достъп и споделяне в мрежата „ВКонтакте“.

В Кремъл обаче не са наясно с обстоятелствата по отношение на Картижев. Това твърди говорителят на президента Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. „При решението си съдът се е основал на конкретна фраза, която е била призната като оскърбление за властта, за конкретен неин представител. Затова трябва да се обърнете към съда за разяснения кое точно е послужило като причина за въпросното решение. В този случай ние не разполагаме с информация“, посочва Песков.

Закона за наказанията за оскърбленията срещу властта в интернет президентът Владимир Путин подписа на 18 март, а на 29-и той влезе в сила. За нарушения се считат материали, които в „неприлична форма“ се изказват за обществото, държавата, символите й /национален флаг, герб и химн/, конституцията и органите на държавната власт /парламент, правителство, съд и президент/. Този закон предвижда глоба от 30 000 до 100 000 рубли. При повторно нарушение следва арест за срок до 15 денонощия или глоба от 100 000 до 200 000 рубли. А при трето и следващо нарушение паричната санкция стига до 300 000 рубли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови