Партията на Макрон вече се казва 'Възраждане'

OFFNews 18 септември 2022 в 09:18 2026 2

Макрон

Снимка Getty images

Еманюел Макрон

Партията на френския президент Еманюел Макрон официално се преименува на "Възраждане".

Създадена само година преди Макрон да стане държавен глава през 2016 г., либералната формация помогна за неговото преизбиране на поста тази пролет. Но при условие че той няма право да се кандидатира за трети мандат, сега партията се преоткрива, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Смяната на името бе подкрепена от 87% от участниците в проведен вчера конгрес на формацията. Досега партията се наричаше "Република, напред!".

"Ако не сме единни, крайната (десница и левица) ще вземат връх", предупреди Макрон, който вече е почетен председател на "Възраждане".

Френският президент либерал победи на балотажа на изборите през април лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Той се изправи срещу нея и на втория тур на президентските избори през 2017 г., когато тя получи с 2,6 милиона гласа по-малко, отколкото сега.

На парламентарните избори през юни партията на Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание, а Националният сбор на Льо Пен спечели рекордните 89 депутатски места.

За нов председател на "Възраждане" бе избран Стефан Сежурне. 37-годишният бивш сътрудник на Макрон е председател на групата в Европейския парламент, в която членува партията на Макрон.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови