Парламентът в Скопие продължава дебатите по френското предложение

Ангел Марковски 16 юли 2022 в 08:28 1945 0

Протест пред парламента в Скопие срещу

Снимка Getty Images

Протест пред парламента в Скопие срещу "фернското предложение"

В Северна Македония дебатите в парламента по т.нар. френско предложение за начало на преговори с ЕС продължават и днес.

Разискванията в парламента ще продължат заради двама неуспели да се изкажат депутати от опозицията вчера, съобщи БНР. И през втория ден представителите от управляващата партия бяха заглушавани от вувузели. Противниците на предложената преговорна рамка носеха тениски с традиционното "НЕ" и надписи, с които подчертаваха македонска принадлежност. Те произнасяха речи, които завършваха с демонстративно късане на френското предложение.

Стигна се и до обвинения, че председателят на Еврокопейската комисия Урсула фон дер Лайен е била в четвъртък в Скопие, за да стерилизира страната. А един от депутатите на ВМРО- ДПМНЕ изля чаша с червена боя върху трибуната - символ, по думите му, на кръвта на загиналите в миналото герои.

Опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" настояват за отхвърляне на предложението, което според тях означава пряка "асимилация и българизация на македонския народ", изнудване и предстоящо непрекъснато възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България.

Според управляващите - преговорната рамка гарантира "защита на македонската идентичност и език” и бърз старт на преговори за пълноправно членство в ЕС.

След като приключат изказванията днес, парламентът трябва да гласува проектозаключения, изготвени от парламентарната група на управляващата коалиция, но не е ясно кога

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови