Парламентът на Парагвай в пламъци, десетки ранени в бунт срещу властта (видео)

OFFNews 01 април 2017 в 08:09 5709 3

Снимка ЕПА/БГНЕС

Демонстранти нахлуха в сградата на парламента на Парагвай и подпалиха документи и мебели, след като Сенатът при закрити врата гласува законопроект, който ще позволи на президента Орасио Картес да се кандидатира за преизбиране, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

Протестиращите нахлуха в сградата на законодателния орган, трошейки прозорци и ограждения. Полицията използва гумени куршуми и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. Местни медии съобщават за десетки ранени, включително протестиращи, политици и полицаи.

По информация на РИА един човек е загинал.

Конституцията на страната от 1992 година, въведена след 35-годишен диктаторски режим, строго ограничава президента до само един 5-годишен мандат. Но настоящият държавен глава Орасио Картес се опитва да премахне ограничението и да се кандидатира за преизбирането си. Мандатът му изтича през 2018 г.

Законопроектът бе одобрен от 25 сенатори, а за да мине мярката в 45-членния Сенат са необходими 23 гласа. Той трябва да бъде одобрен и от Камарата на депутатите, където партията на президента Картес има мнозинство.

Журналист от Асунсион казва пред Би Би Си, че сградата е горяла повече от един час. Имало е и улични боеве между цивилни и полиция, казва той и определя случилото се като най-тежкият случай на насилие, откакто в Парагвай има демокрация.

Чрез съобщение в Туитър президентът призова за спокойствие.

"Демокрацията не побеждава, нито се защитава с насилие. Може да бъдете сигурни, че правителството ще продължи да полага най-големите си усилия в поддържането на реда в републиката", написа той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

3

Emil Kasamakov

01.04 2017 в 20:05

Става дума за тамошния закон бе, тъпан! Не за логика.