Парламентарни избори в Унгария, Орбан се бори за четвърти мандат

OFFNews 03 април 2022 в 12:56 1800 1

Парламентарни избори се провеждат днес в Унгария, като премиерът Виктор Орбан се бори за четвърти мандат. 

Партията ФИДЕС на управляващия от 12 години премиер има лек превес, но е заплашена от обединената за пръв път опозиция. Тя е сочена за победител в проучванията на общественото мнение, но преднината ѝ е малка и 58-годишният Орбан никога не се е сблъсквал с такава несигурност, твърдят анализатори.

Съперник на Орбан е 49-годишният кмет на малък град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай, предаде БТА.

Марки-Зай трябва да обедини зад себе си шест разнородни партии, включително десни, социалдемократи и зелени. Обединени зад желанието си да свалят от власт Орбан, те призовават за отклоняване от курса към "нелибералност" и "авторитарност", по който според тях върви Унгария от 2010 г.

Според политическите анализатори опозиционната коалиция може да спечели с минимална преднина, но заради възможните противоречия, неопитността на Марки-Зай и противопоставянето на привържениците на Орбан на различни нива Унгария ще се окаже в състояние на политическа криза. 

Днес унгарците ще гласуват и на референдум дали да има часове по сексуална ориентация в училищата – вот, който според правозащитни организации засилва предразсъдъците срещу ЛГБТ общността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови