Quantcast

Парламентарни избори в Израел: премиерът Нетаняху търси рекорден пети мандат

OFFNews Последна промяна на 09 април 2019 в 10:37 823 0

Снимка Ройтерс

Днес Израел провежда парламентарни избори, като секциите са отворили врати в 7 часа и ще затворят в 22 часа вечерта.

Да гласуват имат право 6,3 млн. души, като се твърди, че представителите на малцинствата могат да окажат голямо влияние. Право на глас имат всички лица над 18-годишна възраст.

На изборите изпъкват две партии – „Ликуд“, която се бори за победа и от която е част сегашният премиер Бенямин Нетаняху, и центристката партия „Синьо и бяло“ с лидер Бени Ганц, която според проучвания водеше пред партията на премиера.

Нетаняху се бори за преизбиране и пети мандат на поста си.

Гласът на младите израелци обаче ще покаже одобряват ли те по-твърдата политика спрямо палестинците. Вотът се провежда на фона на насилие в палестинските територии и израелски удари в Газа.

Проучванията също така твърдят, че въпреки преднината на Ганц Нетаняху е в по-добра позиция да сформира правителство.
На митинг в Ерусалим в понеделник той каза на привържениците на „Ликуд“ да не бъдат "самодоволни" и ги призова да се появят в избирателни секции. Премиерът предупреди, че неговите съперници все още могат да спечелят.

Според кореспондент на Би Би Си Нетаняху е изправен пред неудобна избирателна надпревара, преследвана от обвинения за корупция и разгорещена от конфликта с палестинските бойци.

Премиерът отрича обвиненията срещу него за корупция и казва, че е жертва на политически „лов на вещици“, който цели да повлияе на изборите.

Според неговия опонент Ганц пък министър-председателят иска да промени закона, за да се предпази от съдебно преследване.

"Целта е да се създаде правна крепост, която да гарантира имунитета му пред сериозните обвинения, пред които е изправен", казва той.