Папата канонизира първата светица от родната си Аржентина

OFFNews 11 февруари 2024 в 18:14 596 0

Франциск

Снимка БТА/АП

Папа Франциск

Папа Франциск канонизира първата светица от родната си Аржентина, а в това време аржентинският президент либертарианец Хавиер Милей седеше на първия ред в базиликата "Свети Петър", предаде "Асошиейтед прес".

Литургията за обявяването на Мама Антула за светица бе първата среща между папата и аржентинския президент Милей, който нарече Франциск "идиот" заради защитата на социалната справедливост. Милей, който се прекръсти в началото на церемонията, седна отдясно на папа Франциск, отстрани на главния олтар.

Мама Антула е мирянка от XVIII в., която е служила на бедните и е помогнала за поддържането на йезуитската религиозна общност в Аржентина, след като религиозният орден, към който принадлежи папата, е бил потиснат.

По време на аудиенция в петък с аржентинските поклонници, пристигнали в града за церемонията, папа Франциск изтъкна Мама Антула като пример за милосърдие във време, в което по думите му "радикалният индивидуализъм" е заразил днешното общество.

Милей ще се срещне утре на четири очи с папа Франциск, преди да проведе частни разговори с италианския крайнодесен премиер Джорджа Мелони и с президента Серджо Матарела.

По време на предизборната си кампания Милей определи папа Франциск като "идиот" и "представител на злото на Земята".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика