Папа Франциск взе със себе си 12 сирийски бежанци

Светият отец подкрепи мигрантите на Лесбос с "Не сте сами"

OFFNews Последна промяна на 16 април 2016 в 16:18 3603 7

Папата подкрепи мигрантите на Лесбос с

Папа Франциск е на историческо посещение на гръцкия остров Лесбос в опит да привлече вниманието на света към бежанците. "Не сте сами" е посланието, което той отправи към мигрантите, съобщава БНР.

Папата не е на официално посещение в Гърция и визитата му е определена като хуманитарна акция в подкрепа на бежанците. Главата на Римокатолическата църква пристигна с директен полет на остров Лесбос, посрещнат от архиепископ Йеронимос и Вселенския патриарх Вартоломей.

Папа Франциск не спази протокола и влезе без предупреждение в палатка на мигранти. Благослови ги и ги подкрепи с "Не сте сами". Тримата духовни лидери оказаха особено внимание на група деца без родители, които се намират в бежанския лагер. Папа Франциск ще отпътува от Лесбос с десет от тях, които ще получат убежище. В официалното си изявление от бежанския лагер Светият отец каза:

Дойдохме да привлечем вниманието на света към тази тежка хуманитарна криза и да се помолим за намиране на решение. Като хора на вярата искаме да обединим глас и да говорим от ваше име. Надяваме се светът да забележи тези трагични и отчаяни сцени и ще реагира по начин, показващ, че сме на първо място хора.

На пристанището в Лесбос се събраха хиляди гърци, които взеха участие в молитвата на тримата духовни водачи в памет на загиналите мигранти, които не успяха да достигнат до острова. Човечеството не трябва да допусне никога вече Егейско море да бъде общ гроб на деца, заяви архиепископ Йеронимос.

Премиерът Алексис Ципрас посрещна папа Франциск с почести на държавен глава и благодари за отношението на християнските лидери към бежанската криза:

Горд съм с хуманната позиция на гръцкия народ и то, когато наши партньори в Европа, и то в името на християнството, вдигат стени и огради, за да попречат на беззащитни хора да постигнат един по-добър живот.

Акцент на визитата е среща с бежанците в лагер Морея, който от място за настаняване на бежанци се превърна в център за задържане на нелегално влезли в Европа. Там в момента има около 3 хиляди мигранти, които очакват решението за връщането им в Турция.

Папа Франциск е отявлен застъпник за правата на мигрантите, отбелязва ДПА. Първото му посещение извън Ватикана беше до италианския остров Лампедуза през 2013 г. - друг отправен пункт за мигрантите и бежанците, потеглили към Европа. Миналият месец, на католическия Велики четвъртък, папата изми и целуна краката на мюсюлмански, индуистки, православни и католически бежанци в знак на братство и приветствие с добре дошли.

Непознати досега мерки за сигурност се въведоха на остров Лесбос. Над 400 журналисти от водещи световни медии отбелязват посещението. Жителите на острова днес ще участват в литургията в памет на хилядите жертви, които не успяха да достигнат острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2016 в 16:29

Поне ни е ясно, че религиозните фондации на католиците заливат Европа с мигранти.

17.04 2016 в 08:47

Нишо не може да смути нашите рускитутки и атакоидните дебили тип Динко.
Нито Папа нито мапа...

17.04 2016 в 02:17

Не четете долния коментар, човекът просто не си е пил хапчетата и се е случило да дочуе за теология през плет! :)

16.04 2016 в 23:17

Христос сам се разпна и се принесе в жертва на себе си за да ни опрости греховете, които сам той ни определи. Първородният грях ви втълпява че ви има нещо нередно и познай кой, само божиите служители разполагат с лек, и тънат в лукс през вековете без реално подобрение. А сега всичко изградено след разделението на църквата и държавата искат да затрият с внос на генетично селектирана нискоинтелигентна кръвосмесена мюсулманска измет за да послужат за гласоподаватели на социалистите и демократите които проповядват колективизъм. По-кръвожаден и неморален бог от този на 3-те пустинните религии които са наистина едно и също, няма. Не можеш да проявяваш толерантност към мюсулманин който няма да е толерантен към теб, чиято религия го е изпратила на джихад.

16.04 2016 в 18:50

Хей, съднико, давай, бъди силен, махни звездите ако можеш. Промени посоката на въртене на земята ако можеш. Оправи войните ако можеш. Разбери как функционира атома ако можеш. Добре де, поне излекувай една миопия. Не можеш? И комунизма не може, и фашизма (ти) не може. Защото проблемът не е извън, а вътре в нас и единствен Христос го е казал. Но Го разпънаха, защото не им хареса какво каза. Ти ли си се създал? Ти ли си определил формата на носа ти? Майка ти? Ами нейният нос кой е направил? Ами на баба й? Не, християнството е религия на истинската сила да признаем че нищо не знаем. Не да ставаме жертва на себе си и да не търсим. Но кой каквото му е дадено, бягай да медитираш, аз пък да се моля, ще видим накрая - скоро е - кой е бил излъган. По плодовете ще ги познаем.

16.04 2016 в 17:03

Християнството наистина е прабабата на комунизма.

Например притчата за блудния син. Способните и отговорни работещи хора трябва да бачкат и да поемат всичко на гърба си, докато нехайните паразити не носят отговорност за живота и действията си и трябва да бъдат обгрижвани въпреки това.

Това е религия, която насърчава слабостта. Поредният еврейски пустинен култ, където сляпото подчинение е добродетел. Християнството се отличава с това, че при него глупавата наивност също е добродетел, както и това да си даваш (задните) бузи на враговете си.

16.04 2016 в 16:48

CUCK FRANCIS