Папа Франциск се обяви срещу кенсъл културата

OFFNews 10 януари 2022 в 18:29 5404 2

Снимка Getty Images

Папа Франциск осъди проявите на кенсъл културата, като заяви, че „еднопластовото мислене“ е опит да се пренапише историята спрямо днешните стандарти.

Кенсъл култура е термин, набрал публичност през последните години - става дума за социалния натиск пред всеки човек, който изразява непопулярно мнение спрямо общоприетите норми. Общественият натиск понякога се изразява в отричане на дадената личност и нейните постижения - чрез порой от нападки и обиди в социалните мрежи, което може да доведе до провалени кариери и публично унижение. 

Папата коментира този феномен по време на официално обръщение към дипломати от над 180 държави във Ватикана.

Той критикува „безпочвената и идеологическа“ дезинформация за COVID ваксините и националните имунизационни кампании, като нарече грижата за здравето морален дълг.

Папа Франциск говори за кризата в доверието в многостранната дипломация. Тази криза, според него, е довела до „увеличаването на користните цели, идващи от мисловната нагласа за отричане на основните идеи на човечеството и културните корени, които съставят идентичността на много народи".

Миналият месец държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин се противопостави на предложения от ЕС комуникационен наръчник, според който вече не бива да се използва думата „Коледа“.

Предложената версия на наръчника, която според Ватикана е опит да се „отменят християнски корени на Европа“, беше оттеглена за ревизия.

Днес папа Франциск отправи към дипломатите предупреждения относно „идеологическата колонизация, която не оставя място за свобода на изразяване, възприема формата на кенсъл култура и навлиза в много публични кръгове и институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

11.01 2022 в 08:07

безпочвени нападки срещу човека са неконструктивни и само говорят зле за напатателя

евала на човека, като обичан лидер показва нещо етично и нужно - че мнението на всеки трябва да се чуе, дори антивакс и обвинител в педофилия.

само чрез свобода на израза се държи мрака и ада на на човешката лошотия под що годе контрол
 
X

Да помогнем на украинските деца!