Папа Франциск: Само богатите в Италия могат да си позволят деца

OFFNews 12 май 2023 в 13:46 2841 3

папа

Снимка Getty images

Папа Франциск

Създаването на семейство в Италия започва да се превръща в "титанично усилие", което само богатите могат да си позволят, обяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс и БТА.

Светият отец предупреди, че "безмилостните условия" на свободния пазар не позволяват на младите да имат деца.

Италия регистрира спад в раждаемостта вече 14 поредни години. Миналата година броят на новородените за първи път спадна под 400 000, което доведе до намаляване на населението със 179 000 човека до общо 58,85 милиона, отбелязва Ройтерс.

Спадът в раждаемостта показва едно безнадеждно бъдеще, в което младите хора са сломени от чувство на несигурност, уязвимост и неувереност, каза папата на конференция в Рим за влошаващата се демографска криза, на която присъства и премиерът Джорджа Мелони.

"Трудното намиране на постоянна работа и задържане на вече намерена позиция, непосилно високите цени на имотите, изключително високите наеми и недостатъчните заплати са действителни проблеми", изтъкна папата. Той предупреди, че "свободният пазар без необходимите корективни мерки създава до все по-сериозни ситуации и неравенства".

Домашните любимци започват да заемат мястото на децата в някои семейства, допълва Светият отец и сподели как жена, присъствала на неотдавнашна негова аудиенция, го е помолила да благослови "бебето ѝ", имайки предвид своето куче, което носела в чанта.

"Изгубих търпението си и я порицах как може да ми носи куче, при положение че има толкова много гладуващи деца", довери той.

Папата обаче призна, че е наясно с "почти непреодолимите ограничения", наложени върху младите жени, които трябва да избират между кариерата и майчинството. Имайки предвид това колко скъпо е да отгледаш дете, хората започват да преосмислят приоритетите си, отбеляза той.

"Не може безучастно да приемем това, че толкова много млади хора в отчаяните си опити да сбъднат своята мечта да имат семейство са принудени да намалят очакванията си, примирявайки се с посредствени заместители, като печелене на пари, посвещаване на кариера, пътувания, превръщане в ревностни ценители на свободното си време", заяви Франциск.

Намаляването на населението е основен повод за безпокойство в третата най-голяма страна в Европейския съюз, посочва Ройтерс.

Италианският министър на икономиката съобщи тази седмица, че брутният вътрешен продукт на страната може да спадне с 18 на сто през следващите 20 г., ако сегашната тенденция в раждаемостта продължи.

В момента демографската картина в страната показва, че населението в училищна възраст се очаква да намалее с един милион през настъпващото десетилетие, каза вчера италианският министър на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

OceanOfGrey

12.05 2023 в 22:42

Чест прави на предишния папа, че напусна поста си в момента, в който си даде сметка, че остарява. Този, обаче, не се усеща, че изкудкудяква. "Титанично усилие" било през 21-ви век да имаш дете??? А в началото на 20 или 19-ти, когато са имали по 5-6 деца, а не по 2, какво усилие е било? Бива, бива лензене, но чак толкова... Вместо да реди празни лозунги и да се заиграва с вътрешна и външна политика, защо този добър старец не се погрижи за църковните си дела?

705

2

Деспин Митрев

12.05 2023 в 22:22

какво да каже Патриархът ни

12078

1

edin slep

12.05 2023 в 17:02

И тук е така, пълно е с работещи бедни.