Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Папа Франциск призова за спешно прекратяване на огъня и пускане на заложниците в Газа

OFFNews 09 юни 2024 в 16:25 713 0

Папа Франциск държи реч пред площада

Снимка Getty Images

Папа Франциск държи реч пред площада "Св. Петър"

Да се осигури хуманитарната помощ спешно да достигне до палестинците в Газа, а Израел и "Хамас" незабавно да приемат предложенията за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, призова папа Франциск.

По време на днешната си благословия папа Франциск благодари и на Йордания, която тази седмица ще бъде домакин на международна конференция за хуманитарна помощ за палестинците, предаде Асошиейтед прес.

Папата насърчи международната общност да действа спешно, за да се притече на помощ на изтощения от войната народ на Газа. "Трябва да се позволи на хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се и никой не може да я възпрепятства", призова той.

Франциск напомни, че вчера са се навършили 10 години от молитвата за мир, на която той беше домакин във Ватиканските градини и на която присъстваха тогавашният израелски президент Шимон Перес и палестинският лидер Махмуд Абас.

"Тази среща показа, че подаването на ръка е възможно и че за да сключиш мир, е необходима смелост - много повече смелост, отколкото за да воюваш“, заяви папата.

Той добави, че се надява условията за прекратяване на огъня да бъдат бързо приети и от двете страни, макар и преговорите "да не са лесни".

"Надявам се, че предложенията за мир на всички фронтове, които бяха представени, и за освобождаването на заложниците ще бъдат приети незабавно в името на палестинците и израелците“, каза той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II