Папа Франциск призова да не заклеймяваме грешниците, а да ги променяме

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2019 в 19:19 1366 0

Папа Франциск осъди начина, по който обществото маргинализира и заклеймява грешниците и престъпниците вместо да създава възможности за тях да се променят, предаде БТА.

Франциск заяви това на емоционална литургия в главния затвор за младежи в Панама, където над 150 души излежават присъди за убийства, обири и други престъпления.

В словото си папата напомни, че обществото има склонността да дели хората на добри и лоши, на праведни и грешници. "Това отношение разваля всичко, защото издига невидима стена, която кара хората да мислят, че ако маргинализираме, отделяме и изолираме другите, всичките ни проблеми ще се решат като по вълшебство. Когато едно общество или една общност допусне това и само се оплаква и клеветничи, то навлиза в порочен кръг на разделение, обвинения и осъждания", заяви Франциск.

Снощи Светият отец откри в Панама Дните на католическата младеж на митинг в столичен парк с участието на стотици хиляди поклонници. Той ги насърчи да изграждат мостове за срещи между хората, а не "стени, които всяват страх и се стремят да разделят и ограничат хората", ясен намек за исканата от Доналд Тръмп стена по границата на САЩ с Мексико.

По-рано днес в обръщение към президента на Панама Хуан Карлос Варела и дипломатическия корпус папата заяви, че младите хора на континента искат политическите им лидери да водят почтен, прозрачен и прост живот и да са против всички форми на корупция, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови