Папа Франциск призова да не се връщат мигранти от Либия

OFFNews 24 октомври 2021 в 16:54 1345 0

Снимка БТА/АР

Папа Франциск призова днес държавите да не връщат мигранти от несигурни страни като Либия, където според него много хора стават обект на насилие и живеят при нечовешки условия, сравними с тези в концентрационните лагери, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Светият отец е отправил този апел в традиционната си неделна молитва в момент, когато лидерите на Европейския съюз се опитват да преодолеят своите различия за това как да се справят с мигрантския наплив - въпрос, който засилва подкрепата за националистически и популистки групи в блока.

"Трябва да сложим край на връщането на мигранти в страни, които не са сигурни", каза папата. Той даде за пример "хилядите мигранти, бежанци и други хора, които се нуждаят от закрила в Либия".

Трябва да се даде приоритет на спасяването на мигранти в морето, тяхното организирано слизане на сушата, алтернативите на изпращането им в затвора и уредени процедури за имиграция и за получаване на убежище, призова главата на Римокатолическата църква. Папата поиска от международната общност да "изпълни обещанията си" и да намери трайни решения за управление на миграционните потоци в Либия и в цялото Средиземноморие.

"Много от тези мъже, жени и деца (в Либия) са обект на нехуманно насилие. Колко ли страдат онези, които са връщани обратно! Там има истински лагери", каза Франциск. "Никога не ви забравям. Чувам вашите стенания", обърна се индиректно папата към тези мигранти.

Този месец службата на ООН за човешките права поиска разследване на по думите ѝ "ненужното и непропорционално" използване на сила от либийските сили за сигурност при задържане на африкански мигранти, включително случаите на застреляни мигранти, които са се опитвали да избягат, припомня Ройтерс.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)