Папа Франциск "отлъчи" мафията от църквата

OFFNews 22 юни 2014 в 14:53 2320 1

Папата обяви мафиотите за „отлъчени“ от църквата при посещението си в южната италианска провинция Калабрия, където действа престъпният синдикат „Ндрангета“, съобщи Би Би Си.

Главата на Римокатолическата църква многократно се е изказвал срещу организираната престъпност и корупцията.

В последното си изявление, пред хиляди поклонници в южна Италия, той определи мафията като „обладана от злото и презираща общественото благо“.

"Онези, които в своя живот следват пътя на злото, както го правят мафиотите, нямат нищо общо с Бога. Те са отлъчени", обяви Франциск, цитиран от Ройтерс.

77-годишният папа Франциск заяви това в края на посещението си в областта, контролирана от Ндрангетата, един от най-мощните клонове на италианската мафия, заедно със сицилианската Коза Ностра и неаполитанската Камора.

В събота той посети бащата на "Коко" Камполонио, 3-годишното момче, което беше убито заедно с дядо си през януари заради конфликт за пари между кланове на Ндрангетата.

"Никога повече едно дете не бива да бъде наказвано по подобен начин", изтъкна папата, чието посещението според всеобщото мнение може да провокира мафията.

В Калабрия той се срещна с потърпевши от действията на мафията и със затворници.

Ндрангетата е международна групировка, която се занимава както с незаконен бизнес (търговия с наркотици, ядрени отпадъци, прехвърляне на "черни" капитали), така и със законен (строителство, ресторанти, търговия на дребно), припомня РИА "Новости".

Годишният оборот достига 53 млрд. евро, което представлява близо 3,5% от Брутният вътрешен продукт на Италия.

Босовете на Ндрангетата се гордеят с близостта си с църквата. Правят щедри дарения, по-специално големи парцели. Те често молят религиозните шествия да спират пред домовете им, за да им благодарят за поемането на разноските по църковните тържества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови