Папа Франциск отхвърли твърденията, че Йоан Павел Втори е знаел за извършвани престъпления

OFFNews 16 април 2023 в 18:45 3842 1

Снимка БТА / АР

В началото на април хиляди излязоха по улиците на Варшава в защита на папата-поляк от обвиненията, че е прикривал католически свещеници педофили.

Папа Франциск отхвърли като оскърбителни и необосновани инсинуациите, които братът на изчезнала преди 40 години ватиканска ученичка отправи към един от предшествениците му - обявения за светец папа Йоан Павел Втори, съобщи Ройтерс.

Емануела Орланди, дъщеря на ватикански служител, не се върнала у дома си на 22 юни 1983 г. след урок по музика в Рим. По онова време тя е на 15 години и живее със семейството си във Ватикана. Изчезването ѝ е една от най-отдавнашните неразкрити загадки в Италия.

Случаят навлезе в нов етап във вторник, когато брат ѝ Пиетро се срещна с главния прокурор на Ватикана Алесандро Диди, на когото Франциск даде свобода на действие, за да стигне до дъното на случая. След като разговаря с Диди повече от осем часа, Пиетро Орланди се появи в телевизионно предаване, където пусна част от аудиозапис с гласа на мъж, който според Орланди е част от организирана престъпна група, за която италианските медии от десетилетия предполагат, че може да е замесена в изчезването на сестра му.

Гласът на предполагаемия гангстер казва, че преди повече от 40 години във Ватикана са били водени момичета, за да бъдат насилвани, и че папа Йоан Павел Втори е знаел за това.

Орланди добави в предаването: "Казват ми, че Войтила (фамилията на папа Йоан Павел II) излизал вечер с двама полски монсеньори и със сигурност не е било, за да благославя къщи".

Коментарите предизвикаха бурни реакции и бяха осъдени от ватиканските служители през последните няколко дни, преди самият папа да се намеси, по време на обедното си обръщение към около 20 000 души, събрали се на площад "Свети Петър".

"Сигурен, че изразявам чувствата на вярващите от цял свят, отправям благодарна мисъл към паметта на св. Йоан Павел Втори, който през последните дни стана обект на обидни и неоснователни инсинуации", заяви Франциск.

Събралите се, предимно италианци, го аплодираха.

Папа Йоан Павел Втори ръководеше Католическата църква от 1978 до 2005 г. и беше обявен за светец през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!