Папа Франциск осъди безумието на войната

OFFNews Последна промяна на 10 април 2022 в 13:31 759 0

Отслужвайки меса за Палмовата неделя пред тълпата на площад "Св. Петър", папа Франциск каза, че "безумието на войната" кара хората да извършват "безсмислено жестоки действия", предаде Асошиейтед прес.

Папата не спомена изрично руската инвазия в Украйна, но от думите му стана ясно какво е имал предвид. Светият отец нееднократно е осъждал войната и страданията на невинни хора.

По време на своята проповед за Палмовата неделя папата каза: "Когато прибягваме до насилие, губим съзнание за това защо сме на този свят и дори извършваме безсмислено жестоки действия. Виждаме това в безумието на войната, когато Христос бива разпънат повторно".

Папа Франциск изрази съжаление за "несправедливата смърт" на съпрузи и синове, за бежанците бягащи от бомбите, за лишените от бъдеще млади хора, и за "войниците, изпратени да убиват техните братя и сестри".

Преди няколко дни той осъди клането в Буча и целуна украинското знаме, изпратено му от украинския град. "Това знаме идва от войната, от мъченическия град Буча. Нека не ги забравяме. Нека не забравяме народа на Украйна!", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови