Пандемията удвои богатството на най-богатите

OFFNews 17 януари 2022 в 08:50 5782 6

Илон Мъск

Снимка Getty Images

Илон Мъск

Пандемията удвои богатството на богатите и отведе повече хора към бедността - показва доклад на благотворителната организация "Оксфам".

Ниските доходи на най-бедните са причинявали смъртта на 21 000 души всеки ден.

Но богатството на десетимата най-богати жители на планетата се е увеличило повече от два пъти от март 2020 г.

По данни на „Форбс“ 10-имата най-богати са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно и семейството му, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Болмър и Уорън Бъфет. Тяхното богатство е нараснало от $7000 милиарда на 1.5 трилиона. Нарастването при Мъск е с над 1000%, при Гейтс - 30%

Докладът обичайно излиза преди началото на Световния икономически форум в Давос, който събира световни лидери, представители на бизнеса, журналисти и знаменитости в швейцарския ски курорт.

Това, което се случва тази година, надминава всичко, което сме виждали досега. Хора са ставали милиардери почти всеки ден по време на пандемията, а финансовото състояние на 99% от световното население се е влошавало заради локдауни, свиване на международната търговия, ограничаването на туризма и, в резултат от това, още 160 милиона души са били тласнати към бедност - казва изпълнителният директор на Oxfam Дхананджаян Срискандараджа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

5

Stef22

17.01 2022 в 21:31

Че са обеднели обикновените хора е ясно. Но интересно, че все Мъск и Гейтс са им виновни. Май на някой този лов на вещици е много удобен. Пък нищо не казват за фармацефтичната, банковата и военната промишленост. Или там не са получили милиарди и трилиони?!

1500

4

BENZEROFF

17.01 2022 в 10:49

Прав си "Круша",

Единственият начин да оцелееш по време на криза е да си седнеш на дупето, да наведеш "рогите" и да се хванеш яко за работа ! Не, да висиш по протести и просиш помощ за чужд работодател ,който после ще те изхвърли поради кретения и неспособност да се справя в екстремни ситуации !

Работа за себе си и за собствена сметка , а не за някой пишман работодател - това е рецептата ,според мен . В противен случай ставаш по беден , ходейки на работа и после в "калта" !

1000

3

nicolaimi

17.01 2022 в 10:47

7000 милиарда са 7 трилиона, това се учи в трети клас първия срок.

11178

2

Крушата

17.01 2022 в 10:08

Хайде, стига сте ни занимавали с тези абсурдни теории на конспирацията. Просто тези напредничеви хора благодарения на неворятния си гений и много други изключителни качества са направили бизнеса си двойно по-ефективен, с което са допринесли за световното благо. И крайно време е всички, които ги мързи да работят да престанат да се оправдават с коронавируса, а да осъзнаят простата истина, че просто трябва да бачкат по-здраво, а не да са хрантутници и да висят на гърба на, тези които си скъсваме от бачкане.