Пакистан блокира Уикипедия заради богохулствено съдържание

OFFNews 04 февруари 2023 в 16:10 1716 1

Снимка БТА

През миналата седмица студенти скандираха лозунги по време на протест в Пешавар срещу неотдавнашното оскверняване на свещената книга на исляма, корана, от крайнодесен активист в Швеция.

Онлайн енциклопедията "Уикипедия" е блокирана в Пакистан заради богохулствено съдържание, обяви днес Пакистанският телекомуникационен регулатор, предадоха световните агенции. Богохулството е много деликатен въпрос в мюсюлманската държава.

Достъпът до "Уикипедия" е бил блокиран вчера в цялата страна, след като исканията на пакистанските власти да бъде премахнато богохулствено съдържание не са били уважени и не е бил спазен крайния срок за това, заяви Малахат Обаид, говорител на регулатора.

В сряда той даде на "Уикипедия" срок до петък, за да изтегли богохулното съдържание, но без да пояснява за какво точно става дума. Според говорителя на пакистанския регулатор съдържанието е било изтеглено частично и докато не бъде изтеглено напълно, "Уикипедия" ще остане блокирана.

В изявление "Фондация Уикипедия", която управлява "Уикипедия", заяви че блокирането пречи на петата най-населена страна в света да достига до най-голямото безплатно средство-референт на знанията. "Ако това продължава, това ще лиши също така света от достъп до знанията, до историята и до културата на Пакистан".

Според Усама Хилджи, който е правозащитник в областта на дигиталните технологии и услуги, блокирането е резултат от още по-голямо усилие за упражняване на по-голям контрол върху интернет съдържанието. "Основната цел е да се заглуши гласа на всички дисиденти", допълва експертът и припомня, че в Пакистан богохулството често пъти се използва за тази цел.

В миналото някои страници на "Уикипедия" бяха цензурирани в Пакистан. Интернет гигантите "Фейсбук" през 2010 г. и "ЮТюб" през 2012 г. и 2016 г. също бяха блокирани със същия мотив. Наскоро платформата "ТикТок" също не можеше да разпространява на няколко пъти съдържание в страната, дефинирано от регулатора като непристойно или аморално, припомня Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови