Пак продават замъка на Дракула

OFFNews 16 март 2016 в 11:05 4830 1

Замъкът Бран

Музейният комплекс Бран в Румъния, известен и като „Замъкът на Дракула” е обявен за продажба, съобщи ТАСС. Старинният замък е построен през 1226 година на 30 км от град Брашов и е бил предназначен да служи за военна крепост.
Румънският княз Влад Цепеш, известен като Дракула е идвал тук само веднъж, на връщане от Унгария, където преговарял за общи действия срещу турците. Но романът на Брам Стокър "Дракула" излязъл през 1898 година свързва името му със света на съществата, пиещи кръв.

До 1989 година замъкът е бил държавна собственост. След това реституция го връща на династията на Хабсбургите, адвокатите на която са успели да докажат, че е построен с пари от това кралско семейство.

През 2006 година комплексът е обявяван за продажба и сред вероятните купувачи са назовавани имената на принц Чарлз и руският олигарх Роман Абрамович, но до сделка така и не се стигна.

След това той е превърнат в музеен комплекс и е посещаван от около половин милион туристи годишно ,като приходите от тази дейност се изчисляват на 1 милион евро годишно. Сега цената за продажба е 66 милиона долара и се очаква да има интерес от китайски или арабски инвеститори.

Преди две години също бе направен опит за продажба на замъка. Сделката бе поверена на нюйоркската адвокатска кантора "Херцфелд и Рубин", а цената бе 80 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови