Китай се отказва от 'нулевия COVID': Заразените ще се изолират в домовете си, а не в центрове

OFFNews 07 декември 2022 в 09:01 2738 2

китайска работничка

Снимка БТА/АП

Властите в страната се отказаха от политиката "нулев COVID" след невиждани от десетилетия протести

Китай облекчава значително COVID мерките и се отказа от политиката "нулев COVID". Хората, които са с леки симптоми или под карантина, вече ще се изолират в домовете си, а не в специално изградените за целта държавни центрове, съобщи Би Би Си. 

Премахват се изискванията за PCR тестове за повечето обществени места, с изключение на болници и училища.

Реформите идват само седмица след избухването на граждански протести срещу контрола на пандемията в цялата страна.

Това е най-сериозният знак досега, че Китай се отдалечава от своята стриктна политика за нулев COVID и се учи да „живее с вируса“, ​​както е навсякъде другаде по света. Това се случва в момент, когато страната е свидетел на най-голямата си вълна от инфекции - над 30 000 всеки ден, коментира Би Би Си.

Досега Китай принуждаваше заразените с COVID и всички, които са били в близък контакт с тях, да се изолират в карантинни лагери. Тази политика имаше изключително силен отпор сред населението, защото разделяше семейства и отдалечаваше хората от домовете им.

Видеозаписи, които бяха разпространявани през годините на пандемия, неведнъж показваха как пазачи измъкват хора от домовете им. Преди седмица особено популярни станаха кадри от Ханджоу, на които се виждаше как мъж отказва да бъде отведен в изолация и се бие със служителите.

В сряда здравните власти обявиха и няколко други нови правила, облекчаващи ограниченията в цялата страна. Според изявление на Националната здравна комисия вече няма да бъдат блокирани цели градове и квартали, а само отделни сгради и етажи. Ако не бъдат открити нови случаи, блокираните ще бъдат със свободен достъп след 5 дни. Училищата остават отворени, освен ако няма голямо огнище на вируса в тях.

Новите насоки включват строга забрана за блокиране на противопожарни изходи и врати, за да бъде осигурен достъпът на спешната медицинска помощ в случай на нужда. Това е особено валидно за хора, които са блокирани в домовете си под карантина.

Скорошни протести в Китай бяха предизвикани от смъртоносен пожар в западния регион Синцзян - критиците на официалната COVID политика обявиха, че жертвите не са успели да избягат от сградата заради блокирането ѝ от властите след установени случаи на коронавирус. Пекин отрича това, но има много съобщение за забавяне на спешната медицинска помощ за хора в зони под локдаун.

Властите подчертаха и необходимостта от ускоряване на ваксинирането при възрастните хора.

„Всички населени места трябва да се съсредоточат върху повишаване на ваксинационния обхват, особено при хора на възраст 60-79 години. С най-ускорени темпове трябва да бъдат имунизирани възрастните на 80 и повече години",  се казва в изявлението на здравните власти.

Отказът от политиката "нулев COVID", към която властите се придържаха досега, настъпи след като в страната избухнаха най-големите протести от десетилетия.

На някои места те ескалираха в директна критика към президента Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия - рядка проява на неподчинение, като се има предвид нетърпимостта на страната към политическото инакомислие.

Тези събития принудиха китайските власти да смекчиха тона за опасностите от COVID и да облекчат условията за налагане на локдуани.

Вицепремиерът на страната Сун Чунлан отбеляза миналата седмица, че Китай навлиза в „нова ситуация“ на пандемията и способността на вируса да причинява заболяване отслабва.

Експертите предупредиха, че всяко отстъпление от "нулевия COVID" ще трябва да се направи бавно - тъй като страната с население 1,4 милиарда души може да отбележи огромен скок в случаите и да се претовари здравната система.

Ускоряването на ваксинациите сред възрастното население е от ключово значение, казват здравни експерти.

„Основният начин Китай да излезе от COVID с най-малко щети е ваксинацията. Задължително е да се поставят три дози от ваксина“, каза проф. Иван Хунг от Хонконгския университет пред BBC по-рано тази седмица.

„Надяваме се това да се случи преди китайската Нова година (през януари 2023 г.), тъй като тогава ще има голямо движение на хора“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Manager Kim

07.12 2022 в 10:57

Не е Би Би Си, но е от първите дисиденти (с български произход) в Китай. Който иска, да види и тази гледна точка:

http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46 853/#msg46853

345

1

Джендо Джедев

07.12 2022 в 09:29

Усетиха се най-сетне! Ама бая жабета изручаха.