"Отворено общество" напуска Унгария

OFFNews 20 април 2018 в 10:43 3168 0

Снимка Ройтерс

Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще затвори офиса си в Будапеща и ще премести източноевропейските си операции в Берлин, съобщи австрийският вестник "Die Presse", цитиран от радио "Свободна Европа". 

Във вестникарската публикация от 19 април се казва, че президентът на "Отворено общество" Патрик Гаспард е пътувал до унгарската столица, за да съобщи на около 100-те си служители, че офисът затваря и се мести в Берлин. Предвижда се налагането на 25% данък върху чуждестранните дарения на неправителствени организации. Вътрешният министър пък може да спре дейността им, ако реши, че е застрашена националната сигурност. 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан критикува остро работата на  милиардера филантроп с еврейско-унгарски произход Сорос, като дори го обвини, че се меси в унгарската политика и води либералната опозиция. През януари партията на Орбан - "Фидес", внесе проект за закони под името "Стоп Сорос!", които рязко да затруднят дейността на неправителствения сектор и привлече критика от цял свят.

Джордж Сорос

Унгарският новинарски сайт 444.hu пише, че "Отворено общество" ще бъде затворена на 31 август, като първо ще се премести във Виена и след това - в Берлин.

Агенция "Ройтерс" допълва, че репортерите ѝ не са успели да се свържат с офисите фондацията на Сорос в Будапеща и Ню Йорк за коментар. Унгарското правителство също не е откликнало на молбата за коментар.

Според сайта на "Отворено общество" Сорос е дал повече от 32 милиарда долара от основаването си през 1970 година за фондацията, която работи в повече от 100 страни с цел да установява свободни общества на места с авторитарни форми на управление.

"Отворено общество" работи в Унгария от 1984 г. До днес около 2100 унгарци са учили с нейни стипендии в Централноевропейския университет. Фондацията предлагаше във времената на преход от комунизъм към демокрация възможност на много унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе не кой да е, а премиерът Виктор Орбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews