'Отворено общество' на Сорос напуска Турция

OFFNews 26 ноември 2018 в 16:50 6090 2

Фондация "Отворено общество" на милиардера Джордж Сорос спира всичките си операции в Турция, съобщи "Ройтерс".

Решението на неправителствената организация идва, след като президентът на южната ни съседка Реджем Таийп Ердоган обвини Сорос, че се опитва да предизвика разделение в държавите и да ги унищожи.

Фондацията заяви, че е мишена на "недоказани твърдения" от турските медии, което прави невъзмжно продължаването на работата ѝ в Турция.

"Отворено общество" е предмет на разследване от турското вътрешно министерство, което иска да докаже връзката между нея и демонстрациите в истанбулския парк Гези през 2013 г.

Преди 10 дни беше задържан един от основателите на фондацията в Турция - Хакан Алтинай. Той е обвинен, че е защитавал турския бизнесмен и меценат Осман Кавала, арестуван за опит за сваляне на правителството чрез масови протести.

"Този човек, който финансира терористи по време на инцидентите в Гези, вече е в затвора. И кой е зад него? Известният унгарски евреин Сорос. Това е човекът, който назначава хора да предизвикват разделение в нациите и да ги унищожат. Той има толкова много пари и ги харчи по този начин", заяви Ердоган по време на среща на местните администрации.

От "Отворено общество" посочват, че опитите да я свържат с протестите в парка Гези са от преди 5 години. "Тези опити не са нови и са далеч от реалността", казват от фондацията.

Тя съобщи, че ще подаде документи за юридическа ликвидация и ще спре операциите си, колкото е възможно по-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!