Отвлечен британски журналист в нов клип на Ислямска държава (видео)

OFFNews 13 юли 2016 в 17:22 7329 0

Отвлеченият през 2012 г. британски журналист Джон Кентли се появи в ново пропагандно видео на Ислямска държава, публикувано от свързаната с организацията агенция "Амак".

45-годишният Кентли попадна в ръцете на ислямистите в Северна Сирия през ноември 2012 г. заедно с американския журналист Джеймс Фоули, който бе обезглавен. Това не е първият клип, в който е сниман. Последно "Амак" публикува такъв материал през март.

В новото видео, заснето в Мосул на 12 юли, репортерът изглежда по-слаб от предишните си медийни изяви. Той говори за разрушението, причинено от въздушните удари, нанесените от водената от САЩ коалиция. Специално внимание заложникът обръща на унищожения университет в града. 

"Ако беше военен обект, склад за оръжия или тренировъчен полигон за муджахидините, навярно би било разбираемо, но той беше просто най-добрият университет в Мосул и Ирак, а сега е превърнат в голяма купчина развалини", коментира Кентли, заснет от дрон.

Плененият британец говори за броя на загиналите и подлага на въпрос мотивацията на западните военни да атакуват точно тези цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews