Ответен удар: Русия гони десет американски дипломати (обновена)

Сред новите мерки е забрана за наемане на руснаци на работа в US посолството в Москва

OFFNews 16 април 2021 в 20:22 3537 0

Снимка Pixabay

Русия експулсира десетима американски дипломати, съобщи Асошиейтед прес. Външният министър Сергей Лавров заяви още, че дейността на американските неправителствени организации ще бъде ограничена, защото се намесват в руската политика.

Решението на Москва е реципрочно на наложените вчера от Вашингтон санкции

"Десет дипломати бяха включени в списъка, който ни беше предаден с молба да напуснат Съединените щати. Ще отговорим на тази мярка реципрочно. Също ще предложим на десет американски дипломати в Руската федерация да напуснат страната", заяви Лавров на конферентна връзка със сръбския външен министър  Никола Селакович.

Сред новите мерки са забрана за наемане на руснаци и граждани от трети страни в американското посолство в Москва, както и забрана на "безконтролните краткосрочни посещения" на американски дипломати.

По думите на Лавров Русия може да наложи "по-болезнени мерки" на американския бизнес в страната.

Той съобщи още, че президентският съветник Юрий Ушаков е посъветвал американския посланик Джон Съливан да последва примера на руския си колега и "да се прибере за сериозни консултации".

Русия ще настоява броят на американските служители в страната (450) да бъде изравнен на броя на руските дипломати в САЩ (350).

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи действията на САЩ като "неприемливи".

На този фон Вашингтон обяви, че предложението на президента Джо Байдън за среща с руския му колега Владимир Путин в трета страна все още важи.

Междувременно руското външно министерство публикува списъка с осем настоящи и бивши служители на Съединените щати, на които е забранено да влизат в източноевропейската държава в отговор на санкциите, наложени от Вашингтон срещу Москва.

В списъка на санкционираните членове на настоящата администрация на САЩ са генералният прокурор Мерик Гарланд, министърът на националната сигурност Алехандро Майоркас, директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, директорът на ФБР Кристофър Рей, директорът на Американския съвет за вътрешна политика Сюзън Райс и директорът на Федералното бюро на затворите Майкъл Карвахал.

Бивши служители на американското правителство в руския списък са бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън и бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови