Отровен с Новичок британец съди Русия за над $1,25 милиона

OFFNews 22 септември 2019 в 17:30 3489 1

Чарлз Роули

Снимка mirror.co.uk

Британецът Чарлз Роули, който бе отровен през лятото на 2018 г. в Еймсбъри с нервнопаралитично вещество, планира да осъди Русия и да поиска обезщетение в размер на 1, 25 млн.долара, съобщава Daily Mirror.

„Чарли продължава да изпитва сериозни вторични ефекти от токсичното вещество, попаднало в организма му. Но той казва, че повече от всичко го безпокои установяването на истината за това какво точно се е случило“, казва пред изданието адвокатът му Патрик Макгуайър.

Роули се е обърнал към него за помощ, за да получи правосъдие. Макгуайър му предложил да обмисли възможността да внесе иск срещу руското правителство.

На 30 юни 2018 г. в град Еймсбъри в безсъзнание бяха открити Чарлз Роули и 44-годишната Доун Стърджис, която по-късно почина. В дома на Роули полицията откри флакон от парфюм с токсичния „Новичок“, идентичен с онзи, от който през март 2018 г. пострадаха бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Разследванията по двата случая са обединени в едно, британските власти обвиниха Русия. Москва отхвърли обвиненията и посочи, че Русия е унищожила всичко подобно под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия.

През пролетта на тази година с Чарлз Роули се срещна посланикът на Русия във Великобритания Александър Яковенко. Тогава руският дипломат съобщи, че е дал на британеца изчерпателни отговори по делото за Скрипал. Яковенко посочи, че Роули няма никакви претенции, но отбеляза, че здравето на мъжа постепенно се влошава и не е ясно какво ще стане с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови