Отменени са всички присъди на бившия президент на Бразилия Лула да Силва

OFFNews 09 март 2021 в 15:13 1456 0

Съдия от бразилския Върховен съд отмени днес всички присъди срещу бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, предаде БТА.

Това може да позволи на популярния ляв политик да се кандидатира на президентските избори догодина, на които десният президент Жаир Болсонаро се очаква да се бори за преизбиране.

Съдия Едсон Фашин взе това решение, с което хвърли истинска бомба в Бразилия. Аргументът му е, че съдът в южния град Куритиба, който осъди Лула по четири дела, не е имал съответната компетентност, предаде Франс прес. Фашин заяви, че бившият президент трябва да бъде съден отново във федерален съд в столицата Бразилия.

Решението на съдията трябва да бъде разгледано от пълния състав на Върховния съд.

Курсът на реала спадна с около 1,5 процента до 5,78 реала за долар след новината.

Лула управлява най-голямата по население и по икономика страна в Латинска Америка от 2003 до 2011 година. Той бе осъден за получаване на подкупи през 2018 г., което му попречи да се кандидатира за миналите президентски избори. След това бе освободен от затвора в края на 2019 г., но не можеше да се кандидатира за изборна длъжност заради криминалното си досие.

Харизматичният бивш профсъюзен лидер е поляризираща фигура, но все още е много популярен сред бедните хора, които му отдават заслуги за изваждането на милиони бразилци от бедността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови