Открита е най-голямата находка от мумии

OFFNews 20 октомври 2019 в 16:40 21589 0

Екип от египетски археолози откри 30 древни дървени ковчега с мумии вътре. Находката е открита в южния град Луксор и е най-голямата такава за повече от век. 

Министерството по антики на Египет заяви в събота, че са намерени 30 цветни дървени ковчега с мъже, жени и деца в скривалище на гробището Ал-Асасиф, намиращо се в западния бряг на Луксор. 

Това е първото толкова голямо откритие на ковчези с мумии, намирано от 19 век насам, коментира министърът Халед Ел-Енани. Сложно издълбаните и изрисувани ковчези на възраст 3 000 години били затворени и открити в "добро състояние на запазване, цветове и надписи", добавил в изявлението си Ел-Енани. 

Мумиите са на мъже и жени свещеници, това коментира лидерът на екипа на разкопките Мустафа Вазири, а находката е датирана от 1000г. пр. н. е. по време на управлението на 22-та фараонска династия. 

Ковчезите с мумии ще бъдат подложени на реставрация, преди да бъдат изложени в Големия Египетски музей, който трябва да бъде открит догодина до пирамидите в Гиза. С това откритие Египет се надява да засили своя туристически сектор, който е повлиян от политическата нестабилност, когато след бунтовете през 2011г. бе свален президентът Хосни Мурабак.

По-рано този месец Египет представи две археологически открития в Луксор, включително индустриална зона в Западната долина на града, известна още като Долината на маймуните.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови