Откриха още една жертва на "Коста Конкордия"

Юлиан Христов 22 януари 2012 в 17:54 2424 0

Прекратиха издирването на оцелели от ”Коста Конкордия” Снимка:БГНЕС
Прекратиха издирването на оцелели от ”Коста Конкордия” Снимка:БГНЕС

Водолази са открили тялото на жена при продължаващото претърсване на кораба „Коста Конкордия”, с което броят на потвърдените жертви на корабокрушението вече е 13.

Това съобщи представител на италианската служба за гражданска защита, предаде АФП.

„Водолази от противопожарната служба са открили тялото на жена в кърмата на кораба, в зоната под вода. Тя носи спасителна жилетка”, каза говорителката Франческа Мафини.

Водолазите подновиха издирвателните действия в недостъпните по-рано сектори на кораба под нивото на водата.

Междувременно днес стана ясно, че при разпита му преди седмица капитанът на лайнера Франческо Скетино е заявил, че ръководството на компанията собственик на кораба "Коста крочиере" му е наредило да се приближи до остров Джилио, за да изпълни традиционния поздрав със сирената. Подобно нещо се правело и при преминаването край Капри и Соренто. Маневрата била извършвана с рекламна цел. Така той опроверга твърденията на ръководството на компанията, че на своя глава е приближил кораба до бреговете на остров Джилио и така се е стигнало до крушението.

Очаква се загубите на компанията „Коста Крочере" да достигнат 1.5 милиарда евро. Само цената на кораба е близо 500 милиона евро. Компанията ще трябва да изплати и компенсации на пътниците в размер на близо 1 милиард евро.

Инцидентът с "Коста Конкордия" стана край малкия остров Джилио на 14 януари. В момента на катастрофата, при която корабът се наклони на една страна, е имало 3200 пътници и 1000 души екипаж. От тях 500 били германци, 160 французи и други националности. Корабът Коста Конкордия отплавал в петък от пристанище до Рим за Средиземноморски тур около Марсилия, Сицилия, Сардиния и Испания.

Корабът се ударил в плитчините на острова, когато пътниците са вечеряли. След сблъсъка веднага е била обявено бедствено положение и на хората на круизния кораб е било наредено да се съберат до спасителните лодки. Според някои очевидци на борда е настъпила паника. Някои от много възрастните пътници започнали да плачат, други се хвърлили във водата и доплували до Джилио, бреговете на който се намирали на около 400 метра от кораба. На борда на Коста Конкордия имаше и осем българи, които успяха да се спасят и да се върнат при семействата си.

   
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови