Откриха изчезналата индонезийска подводница, целият екипаж е загинал

OFFNews 25 април 2021 в 18:32 11212 0

Снимка Wikimedia commons - Public domain

Индонезийската подводница KRI Nanggala-402 по време на учение през 2015 г.

Изчезналата индонезийска подводница е открита дълбоко в морето на Бали, разцепена на поне три части, съобщиха служители на армията и флота. Президентът на страната изпрати съболезнования на роднините на 53-та души от екипажа.

Спасителите откриха нови предмети, включително спасителна жилетка, които според тях принадлежат екипажа на 44-годишната подводница KRI Nanggala-402, с която в сряда беше изгубен контакт, докато се готвеше да проведе торпедна тренировка.

"Въз основа на доказателствата може да се твърди, че KRI Nanggala е потънала и целият й екипаж е загинал," съобщи пред репортери маршал Хади Тджахиандо.

Началникът на щаба на флота Юдо Маргоно заяви, че екипажът няма вина за инцидента.

"KRI Nanggala е разцепен на три части, корпусът на съда, кърмата и основните части са разделени, като основната част е намерена напукана", каза той.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо по-рано потвърди откриването на останките в морето на Бали и изпрати своите съболезнования на семействата на жертвите.

"Всички индонезийци изразяваме дълбоката си скръб по тази трагедия, особено към семействата на екипажа на подводницата.", каза той.

Спасителните екипи съобщиха в събота, че са открили предмети, включително фрагменти от молитвени постелки и бутилка перископна смазка, близо до последното известно местоположение на подводницата, което е подсказало на флота, че плавателният съд се е разцепил.

Маргоно заяви, че сонарно сканиране е открило подобен на подводница обект на 850 метра, извън обхвата на потапяне на KRI Nanggala.

Повече от десет хеликоптера и кораби претърсваха района, където е изгубен контакта, като САЩ, Австралия, Сингапур, Малайзия и Индия оказаха помощ при издирването.

Жителите на град Банюванги в Източна Ява, в който е разположена военноморската база, откъдето се провеждат операции по издирване и спасяване, се присъединиха към националните призиви за ускоряване на модернизацията на отбранителните сили на Индонезия.

"Това може да бъде урок за правителството да усъвършенства военните си технологии и да внимава как използва своята (съществуваща) технология, защото е заложен животът на хората", смята 29-годишният жител Хайн Ферди Сентосо.

Най-многолюдната страна в Югоизточна Азия се стреми да обнови военните си сили, но все пак част от оборудването е старо и през последните години има инциденти със смъртни случаи.

Индонезия имаше пет подводници преди последния инцидент: две германски тип 209, включително Nanggala и три по-нови южнокорейски плавателни съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови