Откриха гробница-катакомба в Египет с 12 мумии

ОFFNews 10 май 2017 в 22:29 8115 0

Снимка Africa Point

Археологическа експедиция на университета в Кайро е намерила в провинция Ел Миня гробница-катакомба, датираща от времето на Древен Египет, предава ТАСС.

Подземието е с големи размери и се състои от няколко подземни зали, коридори, тайни стаи и отделения. Това съобщи ректорът на най-големия египетски университет проф. Габер Насер.

Според него, "откритието на египетските учени и студенти е безпрецедентно". Насер заяви, че "подобни открития в Египет не е имало от миналия век".

Професорът твърди, че археолозите намерили "уникални исторически артефакти и имат нови, непознати досега сведения за живота на древен Египет египтяните."

Деканът на Факултета по археология Мохамед Салах разкри някои подробности за гробницата в района Туна Ел Габал в провинцията. Само в първия етап на проучването на катакомбите са открити 12 мумии, "напълно запазени и в добро състояние, което позволява почти веднага да се започне изследване върху тях".

В допълнение, в някои от стаите са намерени много други човешки останки и голямо разнообразие от битови предмети, бижута, ритуални статуетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews