Откриха гробище за неродени деца в Рим

OFFNews 08 януари 2012 в 12:04 3058 0

Мъж се завърнал от отвъдното
Мъж се завърнал от отвъдното

Италианската столица Рим се сдоби с гробище за неродени бебета, съобщи в. "Кориере дела сера".

Гробището е разположено в рамките на римския гробищен парк Лаурентино и се простира на площ от 600 квадратни метра.

В "Градината на неродените ангели" ще бъдат погребвани зародишите на деца, които няма да се появяват на бял свят заради прекъсване на бременността, отбелязва БТА.

На церемонията по откриване на гробището присъства заместник-кметът на Рим Свева Белвизо, която посади камелии в близост до две статуи на ангели. Всеки желаещ ще може да положи нероденото си дете си в "Градината на неродените ангели". Мястото, където ще бъде погребано то, ще се обозначава с бял надгробен камък, върху който може и да няма никакъв надпис.

Това не е първото гробище за ембриони в Италия. Преди 5 години в района на едно от големите гробища в Милано бе обособен парцел, предназначен за погребване на останките от абортирани ембриони. Първата по рода си инициатива в Италия бе предложена от общинския съвет на града, където доминират представители на опозиционния блок "Дом на свободата". Решението веднага срещна острите критики от страна на женски организации и от лявоцентриската коалиция "Съюз".

Появата на парцел само за ембриони се явява част от новите правила за устройствата на гробищата, изготвени от властите в област Ломбардия. Наред с това общинските служители коментираха, че, освен всичко,това е "проява на човешка скръб".

Тогавашната опозиция, в лицето на социалдемократите и комунистите, не прие идеята, тъй като счете, че тези гробища "ще се превърнат в място, което постоянно ще напомня на жените за извършено насилие". Гласуването на новите правила за гробищата в област Ломбардия бе съпроводено с бурни спорове. В документа за първи път бе споменато със сух и делови език, че "непотърсените за погребение продукти на аборт, продукти на зачатието, зародиши ще бъдат изпращани за кремация и пепелта от тях ще се поставя в специални урни".

Въпреки споровете предложението бе прието от Общинския съвет на Милано, тъй като няколко седмици по-рано доминиращият в него блок "Дом на свободата" успя да прокара поправка, според която в Ломбардия човешкият ембрион абортиран по желание на майката преди 20 седмица от развитието му, вече не влиза в категорията на болничните отпадъци. Той може да бъде погребан, ако майката пожелае или кремиран, а прахта ще се поставя в гробище. Не закъсня реакцията и на женските правозащитни организации, които обявиха, че това решение е част от идеологическа борба и цели да внушава на жените чувство за вина за извършените от тях аборти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови